22.5 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

SEMNAL DE ALARMĂ: Din 2013 şi până acum la Botoşani, peste 300 de minore au devenit mame

maternitatefinalizata21

Realitate ingrijoratoare la nivelul judetului Botosani. In ultimii trei ani a crescut numarul mamelor minore. Daca in 2013, 89 de fete care nu au ajuns la majorat au nascut copii, in 2014 numarul acestora a ajuns la 101, iar in 2015 s-a mentinut la aceeasi cifra.  In aceasta perioada, cea mai mica mama a adus pe lume un copil la varsta de 13 ani. Cele mai multe au 15, 16 si 17 ani.

„Din 2013, pe judetul Botosani ne situam la 100 de nasteri la mame minore pe an. In ultimii trei ani acesta a fost procentul. O nastere la varste extreme, respectiv la minore, este grefata, nu numai nasterea ci si sarcina si in final nasterea presupune o patologie asociata care creste riscul de nastere prematura, creste riscul terminarii nasterii prin operatie cezariana”, a declarat medicul sef Gina Puflea, sectia de obstetrica si ginecologie.

Anul acesta, la maternitatea Botosani au fost inregistrate pana in prezent 34 de nasteri la adolescente.

Vorbim de 21 de nasteri la fete de 17 ani, 8 nasteri la adolescente de 16 ani, patru nasteri la minore de 15 ani si o singura nastere la o fata de 14 ani. Medicii sustin ca fenomenul nu a putut fi combatut cu educatia sexuala in scoli si cel mai indicat ar fi ca parintii sa aiba o comunicare eficienta cu fetele lor in privinta relatiilor sexuale si modalitatile de protectie.

„Implementarea ideii de educatie sexuala in scoli nu a dat rezultate. In final s-a ajuns la concluzia ca discutia parintilor cu copiii, deci reflectarea sexului in discutia parintilor cu copiii, in mass-media ar reduce numarul de mame in randul minorelor”, a spus Gina Puflea.

De regula aceste minore provin din mediul rural, din familii dezorganizate.

„Cu certitudine mediul rural furnizeaza procentul cel mai ridicat de mame minore. In general sunt din familii  dezorganizate, in familii in care unul sau ambii parinti sunt plecati in strainatate, sau din familii unde nu exista o comunicare intre parinti si copii in general”, a adaugat medicul Gina Puflea.

Din 2013 si pana in prezent, in maternitatea din Botosani au nascut peste 320 de mame minore.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA