16.7 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Semaforul alimentelor. Culorile care vor arăta cât de periculoase sunt alimentele și băuturile de la raft

carrefour cumparatori

Roşu, galben, verde. Sunt culorile care ar urma să arate cumpărătorilor din România cât de periculoase pentru sănătate sunt alimentele şi băuturile de la raft. Mai mulţi parlamentari propun ca etichetele să fie modificate, astfel încât să informeze oamenii care e riscul să dezvolte boli de inimă, dacă mănâncă sau beau respectivul produs.

Semaforul alimentelor e o idee bună, spun medicii, care invocă faptul că bolile cardio-vasculare sunt principala cauză de deces în România.Noile etichete ar urma să aibă trei culori: roşu, galben şi verde şi vor atenționa cumpărătorul asupra riscului cardiovascular la care se expune prin consumul respectivului aliment.

De exemplu, eticheta roşie, adică risc ridicat, se va regăsi pe produse care au mai mult de 17,5 grame de grăsimi, peste 23 grame de zahăr şi cel puţin 1,5 grame de sare de bucătărie la 100 de grame sau miligrame de produsCea galbenă va semnaliza alimentele sau băuturile care au între 5 şi 23 de grame de zahăr, mai puţin de 1,5 grame de sare şi sub 5 grame de grăsimi saturate. Alimentele cu un conţinut redus de sare, zahăr sau grăsimi vor primi etichetă verde.

Horia Cristian, deputat PNL, iniţiatorul proiectului: „Au rolul de a ajuta consumatorul să înţeleagă ceea ce consumă şi care este riscul pentru sănătatea lui.”

O idee bună, spun românii, mai ales că etichetele alimentelor nu sunt întotdeauna clare.

E foarte dificil de înţeles ce anume conţine un produs. De multe ori se folosesc denumiri foarte scurte sau care ascund în spate altceva

Cristina Sbîrn, reporter Digi24: „Sticla de suc şi iaurtul de fructe ar putea primi etichetă galbenă. Cu alte cuvinte ar fi alimente cu risc moderat de producere de boli cardiovasculare.”

Horia Cristian, deputat PNL, iniţiatorul proiectului: „Chipsurile cu etichetă roşie pentru sare. Patiseria este cu etichetă roşie pentru acizi trans graşi. ”

Citeşte mai mult pe DIGI24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA