27.3 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

Şefii Spitalului Judeţean Botoşani se plâng că trebuie să-i trateze pe cei care nu au plătit asigurarea medicală

spitalul judetean Botosani4

Mii de neasigurati din judetul Botosani, care nu au platit niciodata asigurari la fondul de sanatate au fost ingrijiti in regim de urgenta. De la inceputul anului au fost peste 5.000 de cazuri de acest tip. Desi nu  au asigurare medicala, pacientii nu pot fi aruncati in strada.

Dupa legislatie, pacientul neasigurat are dreptul la  spitalizare si investigatii acordate in regim de urgenta. Drept urmare, bolnavii fara asigurare de sanatate cauta sa se trateze la unitatea de primiri urgente, unde stiu sigur ca nu pot fi refuzati. În acelaşi timp, multi profita ca legea este de partea lor si cauta motive ca sa-si faca investigatii in camera de garda, desi nu sunt urgente.

„Cifra este relativ mare avand in vedere ca asistenta medicala de urgenta este obligatorie  si persoanele care se prezinta si au nevoie de asistenta medicala chiar daca nu sunt asigurate le trebuie acordata aceasta asistenta medicala. Problema este ca nu toate prezentarile sunt urgente. Exista cazuri in care unii mimeaza ca au anumite dureri pentru a putea face investigatii gratuite in UPU”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant  Spitalul Judetean de Urgenta.

Acesti pacienti fara asigurare medicala sunt o gaura neagra in bugetul sistemului de sanatate. La nivelul judetului Botosani figureaza peste 50.000 de botosaneni neasigurati.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA