33.4 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

Seceta pârjoleşte culturile agricole din judeţul Botoşani. Dacă nu plouă în următoarele două săptămâni va fi dezastru GALERIE FOTO

seceta teren agricol1

Seceta ameninta culturile din judetul Botosani. Din cauza lipsei de precipitatii sunt afectat culturile de floarea soarelui, graul, porumbul, orzul, orzoaica, sfecla, rapita, soia, iar in multe zone agricultorii si-au pierdut orice speranta ca vor mai avea ce culege la toamna.

Specialistii in agricultura sustine ca in prezent, aproximativ 70% din suprafata agricola este afectata de lipsa precipitatiilor. In plus, din cauza secetei, culturile nu s-au dezvoltat normal.

„In primul rand dezvoltarea plantelor este incetinita, erbicidele nu-si mai fac efectul, iar pe final se va vedea in productie. Cel mai afectat va fi graul. In plus, plantele nu sunt la dimensiunea potrivita din cauza secetei, sunt in urma cu o saptamana. Noi speram sa vina ploaia”, a spus Razvan Silion, inginer agricol.

Reprezentantii Directiei Agricole sustin ca deocamdata nu se poate vorbi de o calamitate, dar daca nu va ploua suficient, exista riscul ca toate culturile sa fie compromise.

„In momentul de fata, la nivelul judetului Botosani exista o seceta, putem vorbi de o seceta pedologica la nivelul judetului pe un areal extins. Daca nu va ploua in urmatoarea perioada, cel putin daca nu avem precipitatii in doua saptamani atunci putem vorbi de o seceta pedologica accentuata”, a declarat Cristian Delibas, director Directia de Agricultura.

In lipsa precipitatiilor, productia risca sa scada cu cel putin 30%. Din cele aproximativ 400.000 de hectare de teren arabil din judet, doar 2.000 sunt irigate. Cea mai severa seceta din judetul Botosani a fost inregistrata in anul 2011.

seceta teren agricol seceta teren agricol6 seceta teren agricol5 seceta teren agricol4 seceta teren agricol3 seceta teren agricol2

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA