19.3 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

Sebastian Jitariu, tânărul care și-a investit banii câștigați în Italia pentru a realiza un brand în comuna Frumușica FOTO&VIDEO

Se spune că în spatele fiecărui brand este o poveste. Povestea pe care o vom prezenta în acest reportaj începe undeva în Tirolul de Sud, o regiune autonomă din nordul Italiei.

După terminarea facultății, Sebastian Jitariu a plecat în nordul Italiei unde a lucrat timp de șapte ani și a învățat tainele viticulturii. A revenit în România iar banii câștigați i-a investit într-o afacere de familie. În 2018 a fondat Crama Jitar, la poalele dealului Holm, în satul Storești din comuna Frumușica, județul Botoșani. Ambiția lui a fost să producă un vin de calitate, din struguri cultivați biologic pe dealurile Holmului, în arealul viticol Cotnari.

“Povestea a început mai demult, în Sud Tirol, în nordul Italiei. Acolo am învățat. Am stat șapte ani acolo, împreună cu familia, am lucrat la un agroturism unde aveam vie și meri. Vinificam acolo. Mi-a plăcut, m-a îndrăgostit de vinificație și viticultură și ne-am întors în țară. Aveam teren și am plantat prima suprafață, apoi am mai plantat încă o suprafață. Am început să vinificăm și a ieșit un produs care ne mulțumește. Mergem pe biologic, un produs de calitate. Este o cramă de familie. Într-o lună vom avea și eticheta și suntem pe drumul cel bun. Momentan producem Fetească Albă și Fetească Neagră, biologic. Mai avem două soiuri, Sauvignon și Pinot Gris care sunt în anul doi iar în 2023 sperăm să avem recoltă. Pe Fetească Albă și Fetească Neagră avem certificare bilogică pe struguri și urmează să o avem și pe procesare”, ne-a povestit Sebastian Jitariu.

“Nu este admis zahărul”

Sebastian Jitariu spune că pune mare accent pe calitate, alege foarte atent strugurii și nu folosește niciodată zahărul.

“Categoric fără zahăr. Nu este admis zahărul. Doar ce este în conținutul strugurilor. Folosim o presare la rece pentru vinul alb iar pentru vinul roșu o macerare. Se adaugă levuri și atât. Se face o decantare lentă, fără foarte multe filtrări. Facem o singură filtrare, comparativ cu alte vinuri care sunt foarte mult tehnologizate. Ei în decembrie au vin de comercializat iar noi abia acum comercializăm vinul din 2021.

Așteptăm pe toată lumea să vină, degustarea e gratuită. Au venit clienți, au văzut, au gustat. Merg în vie, văd că se lucrează bine, că este curată, că nu avem dăunători și că este firesc să iasă un vin bun. Fără erbicid, fără stropire cu substanță de sinteză. Totul este pe contact, se spală după ploaie. Este o muncă foarte mare să stropești după fiecare ploaie, să stai după fiecare dăunător, a mai spus Sebastian Jitariu care își propune să treacă la nivelul următor și să deschidă un punct gastronomic în care vizitatorii să consume un vin bun și produse tradiționale făcute în comuna Frumușica.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA