Seară culturală la Botoșani pentru comemorarea victimelor Holocaustului

0
361

portariuc rabin

Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, s-a întâlnit cu rabinul Iosef Wasserman, reprezentantul pentru România al Asociației Parlamentare din Israel pentru păstrarea memoriei Holocaustului și a stabilit să organizeze în iulie anul viitor o Seară Culturală pentru comemorarea evreilor cu ocazia împlinirii a 76 de ani de la Pogromul de la Dorohoi,  în cadrul acțiunii Marșul Vieții, eveniment care are loc în fiecare an la Auschwitz.

„În contextul creșterii intensității acțiunilor radicale, a extremismului și a discursului care îndeamnă la ură, este important să arătăm că noi suntem toleranți și ne dorim să fim în bune relații cu semenii noștri. Numai prin solidaritate și înțelegere putem combate antisemitismul, xenofobia și discriminarea. De aceea, Holocaustul nu trebuie uitat și avem nevoie de respect și înțelegere  pentru a construi o comunitate bazată pe diversitate și libertate”, adeclarat primarul Ovidiu Portariuc.

În cadrul Serii Culturale care va fi organizată în municipiul Botoșani, cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului vor participa mai mulți artiști din România și Israel care vor susține o serie de momente muzicale.

Evenimentele din programul Marşul Vieţii se constituie într-un program educativ internaţional despre istoria Holocaustului și reprezintă un omagiu pentru curajul supravietuiţorilor de a-şi reconstitui viaţa în pofida amintirilor trecutului.

La aceste acțiuni, va participa un grup format din 200-300 de israelieni care vor fi reprezentanți în România de deputații Avraham Poraz și Colette Avital. Aceștia se vor deplasa la Iași pentru a lua parte la o ceremonie religioasă de comemorare a victimelor Holocaustului la Cimititul Evreiesc. Apoi, vor ajunge în județul Botoșani une vor organiza Marșul Vieții la Dorohoi și Seara Culturală în municipiul Botoșani. Programul se va încheia cu organizarea Marșul Vieții la Iași pentru comemorarea victimelor progromului.