22.6 C
Botoșani
luni, 20 mai 2024

Se schimbă radical faţa oraşului SĂVENI. Peste 20 de kilometri de drum asfaltat, apă, canalizare, locuinţe ANL şi cinematograf. Toate în doar doi ani

saveni drum bodeasa (1)

După foarte mulţi ani, oraşul Săveni îşi schimba radical faţa. În aproximativ doi ani de zile se vor realiza investiţii cât nu s-au realizat în ultimii 20 de ani şi se vor rezolva problemele care ţin de infrastructura rutieră şi de alimentarea cu apă.

În cursul anului trecut a fost asfaltat principalul drum din oraşul Săveni. În total 6,5 kilometri. Anul acesta, au demarat noi investiţii.

saveni, drum asfaltat (10)
Saveni, drum asfaltat in toamna anului trecut

Prima lucrare care deja se execută este drumul spre satul Bodeasa, un drum care iarna se înzăpezea la prima ninsoare mai serioasă iar primăvara şi toamna era aproape impracticabil din cauza noroiului. Licitaţia pentru asfaltarea drumului de peste patru kilometri a fost câştigată de firma Transporturi Auto care deja a adus utilajele şi oamenii în zonă şi s-a apucat serios de treabă.

„Au demarat în forţă lucrările la drumul de legătură cu satul Bodeasa. Săptămâna asta vom semna contractul de execuţie pentru drumurile de interes local. Avem două proiecte. Unul dintre proiecte vizează asfaltarea drumurilor de legătură cu satele componente şi vorbim de apoximativ 12 kilometri. Celălalt proiect vizează modernizarea drumurilor de interes local iar aici vorbim de 4,7 kilometri. Eu sper ca până în august să finalizăm drumurile de interes local iar celelalte vor fi realizate în funcţie de alocările care vor veni pe OG28. Sunt drumuri despre care am vorbit în ultimii ani, drumuri care nu au văzut niciodată asfalt”, ne-a spus Relu Tîrzioru, primarul oraşului Săveni.

saveni drum bodeasa (5)
Drum Saveni – Bodeasa

Edilul susţine că primăra a scăpat în totalitate de datoriile istorice şi din acest an are posibilitatea de a demara investiţii serioase în oraşul Săveni

„Când am venit în funcţia de primar, peste 60% din drumuri erau drumuri de pământ. Ulterior,am pietruit aceste drumuri, sunt în condiţii acceptabile dar a trebuit să dăm şanse egale oamenilor şi am vrut să asfaltăm toate drumurile de legătură către satele componente. Încercăm să ridicăm standardele de viaţă ale oamenilor. Va fi un mediu cu adevărat urban în Săveni şi va avea o faţă nouă acest oraş. Odată cu realizarea acestor investiţii, oraşul va avea o şansă de a se dezvolta”, a adăugat primarul.

Apă, canalizare şi eficienţă energetică

Aducţiunea de apă de la Prut la Săveni este unul din cele mai aşteptate proiecte de căte locuitorii acestui oraş. Este vorba de un proiect derulat de către Consiliul Judeţean şi Nova Apaserv şi care va rezolva problema apei în oraşul Săveni şi în mai multe localităţi.

Relu Tirzioru (3)
Relu Tirzioru, primarul orasului Saveni

„Vorbim şi de aducţiunea de apă care a început. Este visul nostru de o viaţă, de a avea apă de la Prut. Rămâne să lucrăm aplicat la aducţiunea de gaz. Suntem prinşiîn strategia de dezvoltare regională 2014-2020. Ar trebui să rezolvăm şi această problemă astfel încât Săveniul să aibă şanse egale cu toate din România. Am fost la Bucureşti şi am avut o serie de discuţii. Urmează să merg cu două-trei propuneri legislative foarte serioase vis-a-vis de oraşele mici, oraşe care au fost vitregite. Oraşele mici au fost debranşate de la sistemul centralizat iar oamenii trăiesc o mare dramă. Se impune o hotărâre de guvern care să compenseze nedreptăţile care au fost făcute. Să putem anvelopa blocurile, să facem eficientizare energetică, să realizăm coşuri de fum”, a declarat Relu Tîrzioru.

19 locuinţe ANL

ANL bloc

Tot în acest an vor demara lucrările de construcţie a unui bloc de locuinţe ANL. În total este vorba de 19 locuinţe de care vor beneficia tinerii din oraşul Săveni. „Suntem primii din judeţul Botoşani în ceea ce priveşte ANL-urile. S-a adjudecat proiectarea şi cât se curând se va scoate la licitaţie pentru execuţie. Anul acesta începe şi execuţia la blocul ANL. Din estimările mele, în luna august ar trebui să înceapă lucrările. Vor fi 19 locuinţe cu câte o cameră”, a precizat primarul oraşului Săveni.

Tot în acest an se vor finaliza lucrările la cinematograf şi casa de cultură, o investiţie realizată cu banii obţinuţi dintr-un credit bancar.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA