0.8 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

Se întâmplă în România. Încasează ajutoare sociale într-un oraş şi muncesc la negru într-o altă parte a ţării

liviu pop1

Prezent la Botoşani, ministrul delegat pentru Dialog Social susţine că sunt multe persoane care încasează ajutoare sociale pe motiv că nu au niciun venit dar în acelaşi timp muncesc la negru în alte oraşe ale ţării. În plus, sunt foarte mulţi care au plecat la muncă în străinătate dar beneficiază de tot felul de ajutoare în România.

„Foarte mulţi beneficiari de ajutoare sociale fac muncă nedeclarată, în interiorul României. Cei din Botoşani lucrează la Timişoara. El spune că nu are niciun venit, face muncă nedeclarată în timpul ăsta iar la primăria din Botoşani cere ajutor social. Circuitul de recuperare durează între 9 şi 12 luni, de la prindere şi până la sancţiune. Nu se desfiinţează nici ITM-ul şi nici AJPIS-ul. Se întăresc. Mai avem mult de făcut cu românii care fac muncă nedeclarată sau chiar declarată în statele Uniunii Europene. Spun acasă că nu au nicio muncă declarată iar după cinci ani de zile vin cu o adeverinţă pentru a stabili punctajul la pensie pentru că a fost la muncă în Italia, Spania… Vom dezbate mult această lege pentru a vedea cum combatem munca nedeclarată. Vrem să dăm ajutoare sociale clor care merită şi nu celor care fac evaziune  fiscală”, a afirmat ministrul Liviu Pop.

Acesta susţine că se încearcă implementarea unor măsuri pentru a stopa acest fenomen şi că se vor lua anumite măsuri şi împotriva angajatorilor care folosesc muncitori la negru. Liviu Pop susţine că pe actuala legislaţie, un angajator care are peste cinci muncitori care lucrează la negru scapă mai ieftin decât un angajator care are un singur muncitor la negru.

„În România,angajatorul dacă este prins cu unul cu muncă nedeclarată, ameda este până la 200 de milioane. Dacă sunt doi muncitori este 400 de milioane, dacă sunt trei este 600, dacă sunt peste cinci se face dosar penal. Avem angajator care a fost prins de către inspectorul de muncă cu 76 de muncitori nedeclaraţi, i s-a făcut dosar penal şi i s-a dat o amendă penală de 3000 de lei. Am avut o discuţie şi cu ministrul Justiţiei pentru a găsi formula legală pentru a preîntâmpina asemenea derapaje”, a adăugat ministrul.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA