28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

Se întâmplă în judeţul Botoşani. Proiect în valoare de 70 de miliarde, în pericol din cauza secetei: “Am sistat licitaţia de lucrări”

seceta teren agricol

Seceta din ultima perioadă a creat mari probleme şi poate avea urmări foarte grave atât pentru agricultori cât şi pentru autorităţile locale. O primărie din judeţul Botoşani riscă să piardă o finanţare de aproximativ 70 de miliarde de lei vechi deoarece a rămas fără sursa de apă.

Primăria comunei Pomârla a demarat un proiect, prin Administraţia Fondului de Mediu, care vizează realizarea unui sistem de apă şi canalizare plus o staţie de epurare. În urmă cu aproape cinci ani, când s-au demarat studiile şi documentaţiile necesare proiectului, cantitatea de apă în comuna Pomârla era suficientă. Între timp, seceta a dus la secarea izvoarelor de suprafaţă iar reprezentanţii primăriei s-au trezit cu un proiect aprobat, trebuiau să demareze lucrările pentru realizarea sistemului de apă şi canalizare iar la final ar fi avut surpriza să constate că nu există apa care să treacă prin respectivele conducte îngropate în pământ.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla susţine că în momentul de faţă se încearcă modificarea proiectului şi se aşteaptă avizul Administraţiei Fondului de Mediu.

chelariudumitru512

“Avem o mare problemă. După zeci de ani, ne confruntăm cu o secetă majoră, izvoarele de suprafaţă au secat. La momentul studiului de fezabilitate, cantitatea de apă era suficientă şi nu era nicio problemă. Ne-am trezit după patru-cinci ani că nu mai este strop de apă. Când am văzut că nu am capacitatea de a asigura debitul prevăzut în proiect, am sistat licitaţia de lucrări. Am revizuit proiectul şi ne-am orientat către fântânile de mare adâncime. Am trimis adresă la minister şi mă voi duce cu proiectul revizuit. Ne vom încadra în aceeaşi valoare”, a spus Dumitru Chelariu care a adăugat că noul proiect prevede patru fântâni cu o adâncime de aproximativ 100-120 de metri şi care ar costa circa 400.000 de euro.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA