Se întâmplă în judeţul Botoşani. O comună aflată pe malul Prutului se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte apa

0
1970

horodistea harta

Comuna Păltiniş este situată în apropierea râului Prut iar cea mai mare problem cu care se confruntă este alimentarea cu apă. Poate părea paradoxal dar este o realitate. Realizarea unui sistem de alimentare cu apă din râul Prut este o investiţie costisitoare iar fonduri europene nu pot fi accesate doarece nicio localitate din această comună nu are peste 2000 de locuitori.

Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş, susţine că la ora actuală cea mai mare problemă este în localitatea Horodiştea. Spune că a avut trei tentative de a accesa proiecte pentru a rezolva problema apei dar de fiecare dată finanţarea a fost respinsă din cauza numărului mic de locuitori.

“Din păcate, comuna Păltiniş nu are localităţi cu peste 2000 de locuitori şi nu putem accesa fonduri europene pentru apă şi canalizare. La Horodiştea avem cele mai mari probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă. E un paradox, Horodiştea este pe malul Prutului şi nu are apă în fântâini. Nu există apă la suprafaţă. Acolo este o alimentare cu apă din anii ’70, o alimentare veche, care mai poate fi folosită. Am depus proiecte pe trei axe pentru alimentarea cu apă şi canalizare a localităţii Horodiştea. Sunt puţine gospodării, punctajul a fost mic şi nu s-a aprobat. În ceea ce priveşte localitatea Păltiniş, cei de la Consiliul Judeţean ne-au spus să aşteptăm masterplanul 2. Până vom reuşi să rezolvăm problema, suntem nevoiţi să ne orientăm către fântâni de mare adâncime. Am început de anul trecut. O să încercăm să mai face anul acesta două fântâni de mare adâncime”, ne-a spus Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş.