De aproximativ o lună de zile, 29 de persoane, dintre care 22 asistate social, beneficiază de locuri de muncă graţie unui proiect cu finanţare europeană, implementat într-o comună din judeţul Botoşani. Cele 22 de persoane au urmat cursuri de calificare gratuite în patru domenii de activitate iar acum beneficiază de salarii care încep de la 1200 de lei lunar.
Este vorba de un proiect de economie socială, implementat în mai multe judeţe ale ţării. În judeţul Botoşani, proiectul este în valoare de aproximativ 800.000 de euro şi vizează realizarea a patru structuri de economie socială (SES) dintre care trei la Pomîrla şi unul la Dorohoi. La Dorohoi s-a realizat un atelier de coafură-frizerie iar la Pomîrla, un atelier de despicat şi paletizat lemn de foc, un atelier în care se vor realiza covoare tradiţionale şi broderii, plus o structură care va efectua lucrări de săpături, subtraversări, şanţuri, canale, cu un utilaj de ultimă generaţie.
Din fondurile europene alocate acestui proiect, s-a asigurat achiziţia de utilaje, amenajarea spaţiilor şi cumpărarea de materie primă iar persoanele angajate au urmat cursuri gratuite de calificare. Timp un an, salariile vor fi asigurate din banii alocaţi proiectului iar în al doilea an vor fi suportate din încasările care se vor realiza ca urmare a valorificării produselor.
„Proiectul a început de mai mult timp dar am avut de parcurs diferite etape. Finalul de proiect va fi peste doi ani. O parte din angajaţii acestor structuri sunt la cursuri şi mă refer la angajaţii coaforului de la Dorohoi. De asemenea, cei care se ocupă de prelucrarea lemnului sunt la cursuri dar şi lucrează în acelaşi timp. O parte din utilaje sunt venite. Mai avem câteva care sunt contractate şi urmează să ajungă la Pomîrla. Pe 1 octombrie, toate utilajele vor fi montate şi vor fi funcţionale”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla, care a adăugat:
„Cel mai important lucru este că am creat 29 de locuri de muncă din care 22 se adresează grupului ţintă. 22 de angajaţi sunt de la venitul minim garantat, beneficiari de ajutoare sociale, familii monoparentale. Aceste persoane deja au fost angajate, au primit primul salariu. Câştigul este enorm pentru că avem nişte oameni care acum nu mai sunt la ajutor social ci au un venit, au învăţat o meserie. Salariile pornesc de la 1200 de lei net şi vor creşte, în funcţie de producţie şi de situaţia economică a acestor structuri. La primărie, am mulţi angajaţi cu salarii de 1000 de lei brut”.
Cei implicaţi în proiect sunt sută la sută convinşi că aceste structuri de economie socială vor funcţiona şi după finalizarea proiectului. Deja au fost agenţi economici interesaţi de broderiile şi obiectele de artizanat care se vor realiza începând de luna viitoare iar în ceea ce priveşte atelierul de despicat şi paletizat lemn de foc şi utilajul pentru săpături, în primă fază se vor încheia contracte cu o serie de instituţii publice.
„Sunt maşini moderne, de o productivitate foarte mare. Nu cred că vom reuşi noi să asigurăm materia primă cât pot aceste maşini să lucreze. Deocamdată, nu putem estima cantitatea de lemn de foc pe care o vom putea valorifica. După ce vom contracta materia primă şi vom începe efectiv lucrul, vom şti ce cantitate petem comercializa. Suntem convinşi că vor fi comenzi deoarece în judeţul Botoşani sunt mulţe instituţii care folosesc centrale pe lemne. În ceea ce priveşte utilajul pentru săpături, cu siguranţă vor fi mulţi interesaţi să-l folosească. Subtraversarea înseamnă evitarea unor lucrări de distrugere a asfaltului. Evităm distrugerea drumului iar asta înseamnă reducerea unor costuri. Vor avea nevoie foarte multe primării şi societăţi private care îşi fac racorduri la apă, canalizare, energie electrică”, ne-a mai declarat primarul comunei Pomîrla.