În perioada de boom imobiliar, în municipiul şi judeţul Botoşani s-au construit sute de vile, care mai de care mai mari şi mai luxoase. Exista parcă o concurenţă între botoşănenii cu bani. Ulterior, a venit criza economică iar mulţi dintre aceşti proprietari de vile au început să regrete. Veniturile lor au scăzut iar costurile privind întreţinerea vilelor de sute de metri pătraţi erau din ce în ce mai mari. Alţii nu au mai avut bani să finalizeze lucrările iar vile în care s-au investit zeci sau chiar sute de mii de euro, stau abandonate.
La ora actuală, pe siteurile de anunţuri sunt zeci de vile scoase la vânzare dar foarte puţini sunt interesaţi de astfel de investiţii. Brokerii imobiliari spun că în special în mediul rural, preţul acestor vile va scădea foarte mult în următorii ani.
“Majoritatea celor care şi-au construit case foarte mari nu vor avea bani să le întreţină. E foarte greu să întreţii o casă de 300-400 de metri pătraţi. Deja unii au început să le scoată la vânzare. În mediul rural va exista o ofertă foarte mare şi o cerere foarte mică. Preţurile vor scădea foarte mult. Anul acesta am primit mai multe cereri de la propritari de vile foarte mari. Îmi spuneau că vor să vândă vila, să-şi contruiască o casă mai mică şi să-i mai rămână nişte bani. Cei care vor să construiască o casă ar trebui să apeleze la un architect, la un designer, la o firmă specalizată. Să nu se mai întâmple erori ca până acum. Construieşti o casă 300-400 de metri pătraţi, am avut şi de 650 de metri pătraţi, şi nu poţi locui deoarece nu o poţi întreţine”, ne-a spus brokerul imobiliar Ciprian Andronache.
Interesant este că botoşănenii care îşi doresc să locuiască la case se orientează din ce în ce mai mult către zonele periferice al municipiului şi chiar către comunele învecinate. Aceştia nu mai sunt atraşi de suprafeţele de teren din municipiu şi nu mai sunt dispuşi să plătească sume mari de bani pentru 300-400 de teren pe care să-şi construiască o casă.
“Tendinţa este de a achiziţiona terenuri şi de a începe construcţia de case. Majoritatea o fac pe termen lung. Nu se mai apelează la credite cu valori foarte mari. Acum nu mai există tendinţe de genul vrem toţi spre Lebăda sau într-o anumită zonă centrală. Există cerere pentru teren peste tot, inclusiv spre Rediu, Baisa. Au început să se comercializeze case şi la 20-30 de kilometri de Botoşani”, a adăugat brokerul imobiliar.