16.4 C
Botoșani
miercuri, 31 mai 2023

Se întâmplă în Botoşani. Peste 150 de pacienţi se prezintă zilnic la UPU. Doar o treime reprezintă urgenţe majore

upu botosani

Asigurati sau nu, toti botosanenii care au probleme de sanatate sau mai grav vor sa faca anumite analize sau investigatii desi nu au platit in viata lor la fondul de sanatate vin si aglomereaza Unitatea de Primiri Urgente. Acestia apeleaza la serviciile personalului medical din acesta sectie, desi nu sunt urgente reale si nu fac decat sa creasca timpul de asteptare pentru oamenii care intr-adevar au nevoie de ingrijire medicala.

Numai de la inceputul anului si pana in prezent, aproape 16.000 de botosaneni s-au prezentat in urgenta. Dintre acestia aproape 5.000 au fost internati in spital. Medicii spun ca desi multe dintre aceste cazuri nu sunt urgente, nimeni nu poate sa-l trimita acasa pe pacient atata timp cat acesta sustine ca are dureri. Trebuie sa i se faca investigatii pentru ca asa cere legea.

“In primul rand o mare parte din pacienti care ajung la noi nu sunt asigurati din cauza motivelor financiare si cum legea nu le permite sa se adreseze in Ambulatoriu ei vin si se adreseaza direct in urgenta, desi nu sunt urgenta majore. In al doilea rand sunt celelalte prezentari si asta scoate in evidenta ca populatia este suferinda. In plus, cei asigurati ar trebui sa se adreseze mai intai medicilor de familie, dar daca ei vin aici noi nu putem sa-i refuzam”, a declarat Petre Radauceanu, medic sef UPU-SMURD.

Cel mai aglomerat in UPU este in weekend sau la inceput de saptamana. In 2015, peste 56.000 de botosaneni au ajuns in Unitatea de Primiri Urgente cu diverse probleme de sanatate.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA