26.6 C
Botoșani
sâmbătă, 13 iulie 2024

Se întâmplă în BOTOŞANI. Aproape 100 de tineri drogaţi au ajuns la spital

smurd ambulanta

Perchezitiile facute marti de anchetatori au scos la iveala, ca cele doua grupari specializate in traficul de droguri de mare risc au actionat din anul 2013 pana in prezent. In acest interval, sefii gruparii comandau substantele interzise pe internet, care ulterior erau livrate prin curierat.

Apoi, prin intermediul distribuitorilor si prin comanda telefonica vindeau drogurile la colt de strada.  Vorbim de o perioada in care la spital, din cauza consumului de substante psihoactive au ajuns aproape 100 de minori si tineri peste 18 ani.

De exemplu, in anul 2013 au fost 26 de urgente de acest tip, iar in 2014 s-au inregistrat 35 de

cazuri cu pacienti drogati.  In primele sase luni din 2015, 32 de tineri au avut nevoie de ingrijire medicala si consult de specialitate, din cauza substantelor interzise.Consumul de etnobotanice, stropite cu tot felul de substante este foarte periculos si genereaza reactii cumplite, spun specialistii in domeniul psihiatriei.

„De ce varstele tinere: teribilismul, curiozitatea, grupurile din care fac parte, sunt grupuri din astea deviante.Deci motive sunt multe, dar nenorocirea este ca aceste etnobotanice sunt mai periculoase decat drogurile de mare risc, deoarece sunt stropite cu substante psihoactive, unele de mare risc. Sunt amestecuri de substante care pot sa aiba si reactii nefericite. De exemplu, tulburarile psihice care le produc aceste substante la pacientii care ii internam noi aproape ca nu se regasesc in tratatele noastre de psihiatrie. Si vorbim de anumite tipuri de delir foarte ciudate care sunt greu de explicat, reactii de o violenta iesita din comun, autoagresivitate, deci sunt reactii mult mai dramatice”, a declarat Nicolae Vlad, medic psihiatru.

Grav este faptul ca de la an la an numarul consumatorilor este in crestere la Botosani. Si vorbim doar de cei care sunt cunoscuti ca si consumatori intrucat acestia ajung in mainile medicilor.

„Situatia este intr-adevar o problema si incepe sa devina o problema sociala cu implicatii deosebite in viitor.Poate nu realizam in suficienta masura cam cat de grava este situatia acestor copii”, a declarat Aurel Tinca, medic pediatru.

Pentru a destructura cele doua grupari specializate in traficul cu droguri politistii de la Combaterea Crimei Organizate, cu sprijinul procurorilor DIICOT, au organizat, marti 23 de perchezitii. Au fost puse in aplicare 75 de mandate de aducere, o parte dintre cei adusi la sediul DIICOT fiind consumatori, ei fiind audiati in calitate de martori.

In urma audierilor, opt suspecti au fost retinuti si propusi pentru arestare preventiva. Indivizii, acuzati ca au infiintat din anul 2013, doua grupari infractionale organizate care se ocupau cu traficul de droguri si de substante cu efect psihoactiv au fost arestati preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost data de magistratii Tribunalului Botosani, dar poate fi atacata la Curtea de Apel Suceava. Pana atunci, acestia vor ramane in arestul IPJ Botosani.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA