28.4 C
Botoșani
vineri, 12 iulie 2024

Schimbarea legii vânzării terenurilor agricole, pe ultima sută de metri

Comisia de agricultură a Camerei Deputaților grăbește apariția noilor reglementări referitoare la vânzarea terenurilor, prin modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Conform declarației președintelui comisiei de specialitate din Camera Deputaților, deputatul Alexandru Stănescu, modificările sunt pregătite de un an de zile, iar intenția comisiei este ca schimbările legislative să fie promovate în actuala sesiune parlamentară.

„Am propus câteva modificări în ceea ce privește preempțiunea asupra cumpărării terenurilor. În ceea ce privește persoanele juridice care au drept de cumpărare, ne propunem să excludem fondurile de investiții și vrem să introducem clauza ca orice cumpărător să aibă experiență în domeniul agricol. În același timp, propunerile vizează obligativitatea cumpărătorului de a avea un domiciliu în țară”, a declarat deputatul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, potrivit Fermierinromania.ro.

Pentru ca modificările legislative să ajungă în dezbaterea plenului Parlamentului mai este nevoie de un raport final și de un aviz al Comisiei juridice.

Emil Dumitru, fermier și fost președinte Pro Agro, este de părere că modificările trebuie completate cu un plafon maxim până la care se poate face vânzarea terenurilor. „Este nevoie ca plafonul maxim să fie stabilit pe baza unui studiu realizat de Institutul de Economie Agrară care să arate dimensiunile fermei optime”, a declarat Emil Dumitru.

Numai că cercetătorii din domeniul agricol sunt sceptici în ceea ce privește definirea fermei optime. „Este dificil de definit ferma optimă. Ne întrebăm care este indicatorul principal luat în calcul? Producția, profitul, criteriul social? Sunt mai mulți indicatori „optimi” și, din acest punct de vedere, este dificil de făcut o analiză”, ne-a declarat Cecilia Alexandri, director al Institutului de Economie Agrară.

Citește mai mult pe REALITATEA.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA