Consilierii locali au votat astăzi pentru dizolvarea. lichidarea și radierea societății Locativa.
Așa cum era de așteptat, proiectul de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local a generat dezbateri aprinse între primarul Cosmin Andrei pe de o parte și Cătălin Flutur, fostul primar și actualul director al societății. La ședință au asistat și o parte dintre angajații de la Locativa care au cerut consilierilor să nu voteze pentru desființarea societății. „ Suntem astăzi aici pentru a vă reaminti că SC Locativa SA nu a fost și nu este o povară pentru bugetul local cu atât mai puțin pentru bugetul de stat în condițiile în care nu primim nici o subveție. Salariații societății nu au fost și nu sunt funcționari bugetari. Ce-i drept, la obligații ne asemenăm. Când este vorba de drepturi suntem departe de ei. Suntem astăzi aici conștienți de faptul că admnistrația locală nu acordă protecție socială unor salariați, majoritatea cu o vechime de peste 25 de ani în muncă, unii fiind unici întreținători de familie, cu copii minori sau majori aflați în sistemul de învățământ. Dorim explicații concrete și obiective privind modul în care s-a ajuns la luarea acestei decizii radicale.” a spus un reprezentat al salariaților.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani: „Locativa a vândut apartamente în Centrul Vechi fără să întrebe Consiliul Local, care este proprietarul acestor apartamente, cu 10.000 de euro pentru o suprafața de 70 de metri pătrați. Vi se pare firesc?”
Primarul municipiului Botoșani și-a motivat propunea de a dizolva Locativa prin faptul că aceasta nu face profit iar unele vânzări de imobile ar fi sub prețul pieței.” Am cerut raporturile financiare de la Locativa. 30 iunie 2023, pierdere 82.264 lei, 30.12 2022, pierdere 133.581 lei.Eu am văzut ce s-a întâmplat cu Termica (nr. societate în faliment, primăria trebuie să returneze statului 20 de milioane de euro). Situația financiară nu este foarte bună. Această societate comercială trebuia să adminsitreze patrimoniul acestui oraș. Locativa a vândut apartamente în Centrul Vechi fără să întrebe Consiliul Local, care este proprietarul acestor apartamente, cu 10.000 de euro pentru o suprafața de 70 de metri pătrați. Vi se pare firesc? Are în portofoliu spații comerciale care riscă să le execute pentru a plăti salariile angajaților. Aceasta este propunere ape care am făcut-o să nu ajungem în situația în care tot municipiul Botoșani să plătească cum plătește la Termica, 20 de milioane de euro pentru ceea ce ați făcut înainte.” a spus edilul. Acesta a mai precizat că procedura de dizolvare este una de durată și va propune suplimentarea schemei de la serviciul patrimoniu, dar cu mai puțini oameni. „ Îmi spuneau oamenii că sunt umiliți de atitudinea unora angajați de la Locativa atunci când anual își reînnoiesc contractele. Sunt tratați ca ultimii oameni, cu o atitudine arogantă. Societatea Locativa nu a fost în stare să verifice dacă acei chirași plătesc apa, curentul , măcar la câteva luni. Iată de ce fac această propunere, să ne ocupăm noi, așa cum fac și alte orașe din țară, fiindcă nu este obligatoriu să avem o societate comercială să se ocupe de un fond locativ, o activitate pe care o putem face cu mai puțini oameni. ” a mai spus Cosmin Andrei.
Cătălin Flutur, director Locativa: „Dacă dumneavostră spuneți că nu e o răfuială politică, vă spun un singur lucru. Domnule primar, eu îmi dau demisia de director general pentru că asta vă roade”
Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului Botoșani și actualul director al Locativa l-a acuzat pe Cosmin Andrei că prezintă în mod eronat situația societății. ” De ce nu spuneți că în octombrie și noiembrie am ieșit cu profit, așa s-a întâmplat în fiecare an. Spuneți un adevpr trunchiat. Suntem pe profit și într-un profit serios. La Modern Calor și Eltrans dăm subvenții. Dacă Locativa spuneți că nu-și face treaba, de ce dăm atâta amar de subvenții la Eltrans. Sunt 95 de angajați la Eltrans și 9 autobuze. Ce fac acolo zece oameni de autobuz? Știți pe ce se duce subvenția? Pe salariile celor 95 de oameni și un pic de motorină. Nu trebuia desființată atunci Eltransul? Sau să rămână 20 de oameni, șoferii și un director. De ce mă acuzați pe mine că s-a făcut pierdere la Termica când știm cu toții de unde vin datoriile. Eu vă garantez că știu să administrez o firmă. Dacă dumneavostră spuneți că nu e o răfuială politică, vă spun un singur lucru. Domnule primar, eu îmi dau demisia de director general pentru că asta vă roade. Dar lăsați oamenii în pace, lăsați Locativa că nu are nici o pierdere. Nu a făcut nimic ilegal, ce făcut Locativa a făcut și ceilalți. Dacă asta este miza, eu îmi dau demisia. Sunt trei ani și jumătate în care nu m-ați chemat o singură dată, nu ați vorbit cu mine o sibgură dată să mă întrebați, cum merge societatea? Ce probleme aveți? O lipsă de comunicare.” a spus Cătălin Flutur.
După mai bine de 30 de minute de dezbateri proiectul de hotărâre a fost aprobat, 12 consilieri votând pentru, nouă împotrivă și unul s-a abținut.Prin urmare aleșii locali au dat un mandat special consilierilor Marius Rogojinschi și Carmen Diaconu care vor convoca Adunarea Generală a Acționarilor pentru desființarea societății.