28.4 C
Botoșani
vineri, 12 iulie 2024

Șase poduri din județul Botoșani sunt în stare critică

“Avem șase poduri în județul Botoșani care sunt în stare critică”, spune senatorul Cristian Achiței, inginer drumuri. Trei dintre podurile aflate în stare critică sunt pe drumul Botoșani – Săveni.

În urma unor expertize făcute anul anul trecut, s-a constatat că în județul Botoșani sunt șase poduri aflate în stare critică iar alte patru au nevoie de lucrări de reparații și întreținere. Cele mai mari probleme sunt pe drumul național Botoșani – Săveni unde se vor impune anumite restricții până la refacerea podurilor.

Avem șase poduri în județul Botoșani care sunt în stare critică. Primul este pe DN 29, în localitatea Ungureni, înainte de calea ferată. Din punctul meu de vedere, acel pod trebuie să fie o prioritate și probabil vor trebui introduse restricții de viteză astfel încât să nu se mai producă vibrații. Al doilea pod care se află în stare critică este tot pe DN 29, înainte de a urca spre releul de la Săveni. Starea tehnică este un critică iar soluția este una radicală: pod nou. Nu mai poate fi reparat. Un alt pod avem pe DN 29C la Lunca – Vf. Câmpului. El este afectat încă de la inundațiile din 2010. Expertiza arată că nu mai poate fi menținut iar soluția este construcția unui nou pod. Mai avem pe DN 24C, în zona Liveni, unde deja se rupe partea carosabilă a drumului. De asemenea, avem două poduri cu stare tehnică nesatisfăcătoare, unul pe DN 29, la intersecția Unțeni-Mănăstireni, iar celălalt pe DN 29B la Leorda, spune Cristian Achiței.

Vestea bună este că în următoarea perioadă vor fi bani pentru reabilitări de poduri și construcția de poduri noi, prin Programul Operațional de Transport.

Sursa de finanțare o avem prin Programul Operațional de Transport. Am făcut o interpelare domnului ministru al Transporturilor ca să văd ce se întâmplă cu aceste poduri. El mi-a răspuns că pentru podurile și podețele cu degradări avansate, CNAIR a demarat procedura pentru realizarea de achiziții de servicii de proiectare. Urmează să vedem cum vor fi finanțate dar eu zic că pot fi finanțate pe bani europeni, a mai precizat senatorul botoșănean.

Numărul podurilor în stare critică era mai mare în județul Botoșani dar prin proiectele de modernizare a drumurilor Botoșani – Tg. Frumos și Botoșani – Ștefănești, o parte dintre acestea au fost refăcute. Cât privește podurile de pe drumurile județene, Cristian Achiței spune: Pe drumurile județene, ultima dată când am fost la CJ, am cam finalizat podurile care trebuiau reabilitate. Cred că mai sunt unul-două poduri care necesită reabilitări”.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA