În acest week-end: Târgul de Miei, Pielicele şi Produse Tradiţionale la Staţiunea Popăuţi. VEZI PROGRAMUL

0
928

targ popauti (9)

În acest week-end, Asociaţia Moldoovis Botoşani împreună cu Staţiunea de Cercetare Popăuţi organizează a XI-a ediţie a Târgului de Miei, Pielicele şi Produse Tradiţionale, eveniment la care va fi prezent inclusiv ministrul Agriculturii.

Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis, a precizat că ziua de sâmbătă este dedicată în special fermierilor care vor fi informaţi cu privire la noutăţile din agricultură, la noutăţile legislative şi la soluţiile pe care le au pentru a obţine mai multe tipuri de subvenţii.

targ popauti (21)„Va avea loc o întâlnire de lucru în care le voi expune fermierilor procedura de a introduce animalele în registrul genealogic al rasei în ideea de a beneficia cât mai mulţi de sprijinul cuplat zootehnic pentru perioada 2016-2020. Vor căpăta şi alte informaţii”, ne-a spus Ionică Nechifor.

În a doua zi a evenimentului, la Staţiunea de Cercetare Popăuţi va veni ministrul Agriculturii. Acesta va avea o întâlnire cu fermierii, va vizita standurile cu animale şi le va transmite un mesaj tuturor celor prezenţi la târg.

„Duminică vor fi prezenţi ministrul Agriculturii, preşedintele Comisiei pe Agricultură din Camera Deputaţilor, prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean. Aşteptăm toţi parlamentarii din judeţul Botoşani să participe şi să discute cu fermierii pentru a cunoaşte problemele acestora”, a adăugat Ionică Nechifor.

Artist adus la cererea fermierilor

ionut langa

Pe scena care va fi amplasată la târgul de la Popăuţi vor urca artişti din Moldova dar şi un interpret de muzică populară solicitat cu insistenţă de către fermieri.

„În cadrul programului artistic, pe lângă Sofia Vicoveanca şi Daniela Condurache, va mai veni un artist din zona Ardealului. Este vorba de Ionuţ Langa. Acest artist a fost adus mai mult la cererea fermierilor pentru că transmite un mesaj foarte puternic vis-a-vis de pământul românesc”, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Moldoovis.

Fermieri din toată Moldova vin la Popăuţi

La evenimentul de anul acesta vor veni fermieri din toate judeţele Moldovei. În afara celor din sectorul zootehnic, vor veni legumicultorii din Hilişeu Horia, plus alţi fermieri care participă pentru prima dată la un astfel de eveniment.

„Trebuie să ne promovăm fiecare într-un astfel de eveniment. Fiecare fermier are posibilitatea să se promoveze singur aducând produsele. Mi-aş dori ca toţi primarii să-şi trimită cei mai importanţi fermieri din comunele lor. Spaţiu este suficient. Le spun fermierilor că nu este foarte important cât vor vinde în cele două zile ale târgului. Mai important este că produsele lor vor fi văzute de foarte multă lume şi cu siguranţă vor fi căutaţi. Vorbesc din propria experienţă. La acest târg vom avea participanţi şi din Vaslui, Iaşi, Suceava, Neamţ. Tot staff-ul agriculturii din Moldova va fi la Botoşani pentru că vine ministrul Agriculturii”, a precizat Ionică Nechifor.

Organizatorii estimează prezenţa a circa 200 de fermieri, plus restaurantele, băncile, reprezentanţii Universităţii Agronomice Iaşi şi dealerii de utilaje agricole. De asemenea, ei mizează pe cel puţin 20.000 de vizitatori în cele două zile dar asta depinde în mare parte de condiţiile meteo.

Program:

Sâmbătă:

 • 11.30 – Deschiderea Târgului
 • 14.00 – Dezbateri: Crescătorii de Animale, Asociațiile profesionale și reprezentanții APIA , OJZ, ANZ privind SCZ la ovine, caprine și taurine, pentru anul 2016.
 • 16.00 – vizită la standuri și discuții cu producătorii participanți la eveniment
 • Pe tot parcursul zilei, cântece și dansuri din folclorul botoșănean

Duminică

 • 10.00 – Deschiderea
 • 11.00 – Întâlnire Prefectură – Ministrul Achim Irimescu, prefectul Dan NECHIFOR, deputatul Nini SĂPUNARU, deputatul Costel ȘOPTICĂ, deputatul Virginel GIREADĂ, președintele Consiliului Judeţean Botoșani Gheorghe SORESCU.
 • 11.30 – Vizita la standuri – Ministrului Agriculturii Achim Irimescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, președintele LAPAR, Laurențiu BACIU,
 • 12.00 – Întâlnire – PRODUCĂTORI AGRICOLI, SPECIALIȘTI, CERCETĂTORI cu Achim Irimescu, paralamentari din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților în Sala de ședințe din Stațiunea de Cercetare Popăuți
 • 13.00 – Mesajul Ministrului Achim Irimescu
 • 13.30 – Degustări din produsele tradiționale din ținutul botoșănean .
 • Pe parcursul zilei vor concerta RAPSOZII BOTOȘANILOR, ANSAMBLURI ȘI ARTIȘTI DE MUZICĂ POPULARĂ și IONUȚ LANGA, artistul preferat al producătorilor agricoli.