News O parte dintre botoşăneni au preluat modelul de la gaz metan şi au început să-şi realizeze sistem de distribuţie pe orizontală la apă. Aceştia au suportat ei toate costurile şi spun că sunt foarte mulţumiţi iar valoarea facturilor a scăzut.
Un astfel de exemplu este la un bloc de pe Aleea Curcubeului. Locatarii unei scări de bloc au decis să înlocuiască sistemul de distribuţie pentru a reduce pierderile. „Într-un an de zile, am avut pierderi de 301 metri cubi. Am citit eu în fiecare lună toate apometrele, în ziua în care delegatul de la Nova Apaserv citea apometrul de la subsol. Când am văzut că tot erau pierderi. Nu pot să-mi dau seama nici acum de unde erau pierderile. Am spus că indiferent cât va costa, voi face această investiţie. Mi-am făcut proiect. Suntem trei familii care ne-am racordat. Toată lucrarea, costă 4665 de lei, cu tot cu proiect. Am schimbat apometrul. Eu sunt foarte mulţumit că nu mai plătesc pierderi. Pentru ce să plătesc în plus. Fac un efort, îmi fac lucrarea şi în câţiva ani am amortizat-o”, a spus Costache Dulgheru, cel care s-a ocupat de realizarea noului sistem de deistribuţie al apei.
Reprezentanţii Nova Apaserv spun că sunt puţine scări de bloc unde a fost realizat un astfel de sistem dar pe aceste scări de bloc nu există niciun fel de probleme privind pierderile, furturile de apă şi încasarea facturilor. „Majoritatea blocurilor din Botoşani sunt construite până în 1989. Asta înseamnă că toate conductele din interior sunt foarte vechi. Realizând noul sistem de distribuţie, se montează conducte noi şi nu mai există riscuri de avarii. Verificarea contorului nu mai este în sarcina clientului. Pe scara domnului Dulgheru avem un singur client care are două facturi restante. Ceilalţi sunt la zi. Debitul total este de 652 de lei la 15 apartamente. Este perfect în regulă”, a precizat Cristian Romanovschi, şef serviciu comercial Nova Apaserv.
Pentru a putea realiza o astfel de investiţie, locatarii unei scări de bloc au nevoie de avizul operatorului de apă şi se va proceda la fel ca în cazul proiectelor de la gaz metan. „Este necesar un aviz de la Nova Apaserv deoarece noi trebuie să furnizăm proiectantului un debit şi o presiune la casa scării. Există zone unde dacă presiunea nu este cât trebuie, distribuţia pe orizontală nu funcţionează la etajul patru. Ruperea de presiune la distribuţia pe orizontală este mare. Proiectul se face o singură dată, la fel ca la gaz. Domnul Dulgheru este proprietar pe instalaţie şi nimeni nu poate primi aviz de conectare fără declaraţie notarială. Dumnealui rămâne proprietar până când se conectează toţi de pe scară. De asemenea, este necesar avizul nostru pentru a nu ne trezi la un moment dat cu 20 de ţevi pe casa scării. Se face un singur proiect”, a adăugat Romanovschi.