S-a investit aproape un milion de lei în muzeul Ștefan Luchian dar lacătul a ruginit pe poartă iar bălăriile sunt doi metri FOTO&VIDEO

0
2655

Muzeul Ștefan Luchian de la Ștefănești nu este nici acum deschis chiar dacă lucrările au fost finalizate în urmă cu mai bine de un an. S-a investit aproape un milion în modernizarea clădirii dar lacătul este ruginit pe poartă iar bălăriile sunt de doi metri în curtea muzeului.

În 2016 s-au început lucrările de modernizare a muzeului Ștefan Luchian din Ștefănești. În primăvara anului trecut, lucrările au fost finalizate și recepționate. Mai era nevoie de aproximativ 70.000 lei pentru dotarea clădirii și amenajarea unei expoziții, plus angajarea unui custode. A trecut mai bine de un an timp iar muzeul tot închis a rămas. Abia acum se organizează un concurs pentru angajarea unui custode.

Președintele Consiliului Județean Botoșani este optimist și speră ca până la finalul anului să se deschidă muzeul.

„Cu banii de la Consiliul Județean au fost finalizate lucrările de punere în siguranță a muzeului, sistematizarea pe verticală. La acest moment este în derulare concursul pentru angajarea unui muzeograf și în curs de realizare a unui proiect pentru dotarea muzeului. Sperăm ca până în Anul Nou muzeul să aibă porțile deschise și să fie pus la dispoziția vizitatorilor”, ne-a spus Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani.

Nu la fel de optimist este Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani. El spune că prin toamna anului viitor va fi deschis acest muzeu.

„Clădirea a fost renovată anul trecut. Prin mai am făcut recepția. Am cerut fonduri de la Consiliul Județean pentru amenajarea muzeului dar în paralel am depus și un proiect transfrontalier. Suntem în faza de evaluare a dosarelor depuse și așteptăm răspunsul. S-au întârziat lucrurile și prin noiembrie-decembrie vom ști răspunsul. Dotările și amenajarea expoziție ar costa în jur de 70.000 lei. Nu e foarte mult dar dacă este posibilitatea să facem pe fonduri europene, de ce să cheltuim banii noștri. Avem în derulare și concursul pentru angajarea unui custode. Anul viitor oricum deschidem muzeul”, spune Aurel Melniciuc.

Muzeul Luchian fără tablourile lui Luchian

Cine va trece pragul muzeului Ștefan Luchian de la Ștefănești nu va avea ocazia să vadă vreun tablou al celebrului pictor. Reprezentanții Muzeului Județean Botoșani spun că ar fi prea riscant să ducă la Ștefănești cele două tablouri realizate de Luchian.

„E cam dificil să expunem picturile lui Ștefan Luchian. Muzeul este gândit să comemoreze prezența lui acolo. Este un muzeu memorial. Vor câteva obiecte care au aparținut pictorului. Noi avem doar două tablouri de Ștefan Luchian și ar trebui niște măsuri speciale de securitate. Noi intenționăm ca în toamna anului viitor să fie gata și expoziția. Noi am gândit acel muzeu ca un centru multicultural”, a mai precizat directorul Muzeului Județean Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here