20.6 C
Botoșani
marți, 16 iulie 2024

S-a dublat numărul tinerilor din Botoşani care ajung în spital din cauza etnobotanicelor

spitalul judetean Botosani

Realitate sumbra la nivelul judetului Botosani, dupa ce tot mai multi copii si tineri peste 18 ani cad victime consumului de etnobotanice si ajuns in spital.  Numai anul acesta, in primele sase luni, 38 de consumatori au avut nevoie de ingrijire medicala si consult de specialitate, din cauza substantelor interzise.

Vorbim de 12 cazuri la minori intre 14 si 17 ani, dar si 26 de cazuri de tineri intre 19 si 31 de ani.  Asta in conditiile in care anul trecut, in cele 12 luni au fost inregistrate 35 de urgente de acest tip, iar in 2013 au fost 26.

„Concluzia medicilor constata cresterea consumului de substante etnobotanice in randul minorilor si a persoanelor peste 18 ani. Grav este faptul ca sunt copii care se prezinta in mod repetat in urgente ca urmare a consumului de substante etnobotanice. Probabil ca usurinta cu care pot sa faca rost de aceste substante, preturile mici, presiunea negativa a anturajului, unii din curiozitate, altii care provin din familii dezorganizate, toate acestea concura la deprinderea si obiceiul acesta de a consuma etnobotanice”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Dar, atata timp cat nimeni nu incearca sa stopeze acest fenomen sa nu ne miram ca numarul consumatorilor creste de la an la an. Problema este ca, nu vom afla cu adevarat lista cu acesti consumatori de  etnobotanice, intrucat nu toti cer ajutorul specialistilor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA