News Un contract prost făcut de fostul manager al Spitalului Judeţean a dus la pierderi uriaşe în cursul anului trecut. Viorel Iliuţă, actualul manager al Spitalului Judeţean Botoşani este extrem de nemulţumit de finanţarea pe care o alocă lunar Casa de Asigurări de Sănătate.
„În aprilie anul trecut, Spitalul Mavromati a încheiat un contract cu Casa de Asigurărări de Sănătate. Din păcate a fost semnat în condiţii dezavantajoase pentru spital. Finanţarea din contractul respectiv asigură strict plata salariilor, fără tichete de masă şi plata utilităţilor în cel ai bun caz. Finanţarea a fost deficitară deoarece tariful pentru un caz ponderat a rămas acelaşi ca în 2012 în ciuda faptului că au crescut salariile cu 8 şi respectiv 7,4%. Acest lucru nu s-a regăsit în finanţarea spitalului. Deficitul de finanţare este undeva la 13%. În noiembrie 2013 aveam o finanţare cu un milion de lei mai puţin decât în noiembrie 2012 şi asta în contextul în care există inflaţie, preţurile medicamentelor s-au majorat iar în spital se doresc proceduri din ce în ce ai sofisticate”, a spus Viorel Iliuţă care a adăugat:
„Deosebirea faţă de alte spitale este că la spitalizarea de zi noi primim între 66 şi 276 de lei pentru fiecare caz rezolvat în timp ce toate spitalele din România primesc 276 de lei. Pentru cazurile chirurgicale noi primim sume care variază dar nu depăşesc 460 de lei pe caz iar celelalte spitale primesc 460 de lei pe caz. Numai din acest considerent, spitalul a pierdut anul trecut 22 de miliarde de lei. Peste 80% din prezentările din judeţ sunt la Spitalul Judeţean. Cazurile grave de la Dorohoi tot la Botoşani ajung. Unele s-ar putea trata şi acolo. Eu nu pot să închid spitalul pentru că nu există finanţare. Am făcut demersuri la Bucureşti şi sper ca prin noul contract să avem o finanţare mai bună”.
O reacţie dură a avut şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Din cauza subfinanţării de la CAS, Consiliul Judeţean trebuie să ia bani de la investiţii şi să-i direcţioneze către Spitalul Judeţean.
„E foarte simplu să spui: eu atâta am, atâta vă dau. Trebuie să ne zbatem. În fiecare an, Casa de Asigurări de Sănătate se spală pe mâini, atâta am, atâta vă dau. Ba chiar mai puţin. Să mai rămână o rezervă pentru sfârşitul de an pe care o diriguiesc ei. În condiţiile în care 80% din serviciile medicale se fac în Spitalul Judeţean, 80% din sumele alocate pentru sănătate în Botoşani ar trebui să se ducă la Spitalul Judeţean”, a spus Gheorghe Sorescu.