15.4 C
Botoșani
miercuri, 28 septembrie 2022

Rusia a ajuns pe locul trei ca și cotă de piață a gazelor naturale în Europa

Cota de piață a gazelor naturale rusești în Uniunea Europeană s-a redus la jumătate, potrivit ultimelor date legate de importul de gaze naturale, transmite publicația bulgară Sega, citată de Rador. Ca urmare, Rusia a ajuns pe locul trei ca și cotă de piață a gazelor naturale în Europa.

Datele au fost anunțate pe Facebook de economistul Gheorghi Anghelov, care citează cele mai recente date privind importurile de gaze.

„Rusia nu doar că și-a pierdut rolul de lider pe piața gazelor naturale în Europa – Rusia a coborât chiar pe locul trei. În ultima perioadă, cea mai mare sursă de import de gaze naturale este de gaz lichefiat (un procent de 36%), pe locul doi este Norvegia (32%) și abia pe locul trei se află Rusia (21%)”, a scris Anghelov. El citează date de la Bruegel, think tank-ul european și ENTSO-G, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze.

Economistul își amintește că în urmă cu un an situația era exact inversă – Rusia deținea poziția de lider pe piața europeană a gazelor, urmată de Norvegia, iar gazul lichefiat se afla pe locul trei. Potrivit acestuia, subminarea poziției de lider a Rusiei este logică – majorarea cu 900% a prețurilor gazului rusesc l-a făcut necompetitiv, dar și clienții se gândesc dacă este rezonabil să lucreze cu un furnizor care poate manipula singur piața și crește prețurile atunci când dorește.

Citește mai mult pe G4Media.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA