Analiştii susţin că, de la lactate şi până la ulei şi carnea de porc, sunt anunţate scumpiri chiar si de 15%.
Producătorii spun că principalele motive ale scumpirilor sunt, în primul rând, seceta extremă din această vară dar şi focarele de pestă porcină africană care au afectat mai multe ferme.
Fermierii au avut cel mai mult de suferit anul acesta din cauza secetei. Vârful scumpirilor va putea fi transpus în preţuri chiar de sărbători.
„Gândiţi-vă că la momentul ăsta s-a vândut floarea-soarelui din câmp, va sta pe stoc şi după când va fi procesată în ulei, preţul acum e undeva la 10-11 lei, 14 lei, depinde de ce ulei vorbim, eu zic că se duce undeva la 17-18 lei per litru, cu siguranţă” explică Valentin Popa, vicepreședinte AFF.
După ulei, ar putea urma carnea de porc unde fermierii nu neagă o scumpirea chiar şi de 100% ba chiar şi închiderea acestei industrii. Principalul motiv se leagă de pesta africană care a şi dus la creşterea importului de carne de porc la 85% de la 70% până în prezent.
Analiştii susţin că în perioada sărbătorilor se aşteaptă la creşteri de preţuri de minim 15% iar asta pentru că românii cumpără în cantităţi foarte mari iar lanţurile de magazine profită de neatenţia cantităţilor achiziţionate.
Românii sunt conştienţi de preţurile care urmează să fie în perioada de sărbători însă se declară nepregătiţi din lipsa banilor.
„Ce plan să mai fac dacă încasările sunt mai mici decât cheltuielile? Lipseşte planul” spune un român.
Nici lactatele nu vor scăpa de scumpiri. Preşedintele Asociatiei Patronale Române din Industria Laptelui susţine că vom avea creşteri de preţuri de 2-3% pe lună până în ultima lună din an.
Sursa: Antena3