28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

Românii ar putea avea încă trei zile libere. Parlamentarii vor liber de ziua lui Brâncuşi

calendar zile libere

Parlamentarii vor ca înălţarea Domnului, 10 Mai şi ziua lui Constantin Brâncuşi să fie zile nelucrătoare! Dacă trec de vot, românii s-ar bucura de 16 sărbători legale. În prezent, avem mai puţine zile nelucrătoare decât locuitorii din alte opt state europene.

O treime dintre sărbătorile legale au fost introduse în Codul Muncii în ultimii zece ani, dar este nevoie de insistenţă. De exemplu, ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală la a doua încercare.
Românii au 13 sărbători legale. 13 zile în care salariaţii, în special cei de la stat, sunt liberi. Adică în primele două zile din an, în 24 ianuarie, de Paşte, de Rusalii şi de 1 Mai, la sărbătorirea sfinţilor Maria şi Andrei, de Ziua Naţională şi de Crăciun. În câte zile libere se transformă sărbătorile legale, ţine de noroc. Dacă acestea cad într-o zi de week-end, atunci sunt mai puţine.

Europenii cu cele mai multe zile nelucrătoate sunt ciprioţii. 17 sărbători legale! Vecinii bulgari şi unguri au câte 15. Românii au 13 sărbători legale, la egalitate cu austriecii, finlandezii, suedezii, lituanienii şi maltezii. La polul opus, Spania şi Anglia au câte opt sărbători legale. Trăgând linie, românii au mai puţine zile nelucrătoare decât locuitorii din alte opt state europene.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA