Companii şi instituţii din România, Ucraina, dar şi din alte ţări din regiune au fost lovite marţi de o nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, informează Bitdefender.
Analiștii Kaspersky Lab investighează un nou val de atacuri ransomware care vizează organizații din toată lumea, iar rezultatele preliminare sugerează că este vorba de un ransomware care nu a mai fost întâlnit până acum, datele telemetrice ale companiei indicând aproximativ 2.000 de utilizatori atacați, a declarat Costin Raiu, director al echipei globale de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab, referitor la atacurile de marți.
Specialiştii Bitdefender susţin ferm că victimele nu ar trebui să achite sumele cerute de atacatorii din spatele GoldenEye, pentru că nu există niciun fel de garanţie că atacatorul va onora promisiunea şi va reda accesul la date.
Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a răspândit extrem de rapid marţi după-amiază din Ucraina şi Rusia spre Europa Vestică, se numără şi multinaţionale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk şi Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse şi ucrainene au fost iniţial ţinta atacului cibernetic cu ransomware-ul Petya, scrie Bloomberg.
Calculatoarele de la Cernobîl au fost afectate de atacul cibernetic care se propaga marți în întreaga lume, determinându-i pe tehnicienii de la centrala nucleară ucraineană, care este oprită, să măsoare radioactivitatea cu contoare Geiger, a afirmat o purtătoare de cuvânt a autorităților ucrainene, citată de AFP.
Citeste mai mult pe RTV.NET