0.8 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

România și Bulgaria, în topul UE la vânzarea de mașini

România și Bulgaria se numără printre cele șapte țări din UE care au raportat o creștere a vânzărilor de mașini noi în perioada ianuarie – aprilie, potrivit datelor Asociației Producătorilor de Automobile în Europa (ACEA), citată de Dnevnik.

Cele 9031 de mașini noi vândute în Bulgaria reprezintă o creștere de 13,1%, care este al treilea cel mai mare nivel după cel din România (35,6%) și Slovacia (13,9%). Celelalte țări cu vânzări mai mari în primele patru luni ale anului decât în aceeași perioadă a anului 2021 sunt Cipru (3,7%), Irlanda (+4,7%), Letonia și Portugalia cu aceeași creștere – 2,9%).

În general, pentru toate țările UE, scăderea vânzărilor de mașini noi pentru perioada ianuarie – aprilie este de 14,4%. Motivele sunt clare – deficitul încă insurmontabil de microcipuri și lanțul de aprovizionare întrerupt din cauza războiului din Ucraina. Dintre piețele mari, vânzările din Italia (-26,5%), Franța (-18,6%) și Spania (-11,8%) s-au redus cel mai mult.

În ceea ce privește datele pentru luna aprilie, acestea arată o prăbușire în 23 din cele 27 de state membre ale UE. Excepții sunt doar România (+ 23,4%), Irlanda (+ 10%), Croația (+ 2,7%) și Suedia (+ 0,3%). În Bulgaria, vânzările au fost mai slabe cu 1,8%, cu 2357 de mașini noi vândute luna trecută. În medie pentru țările UE, tranzacțiile au scăzut cu 20,6%.

Recent, compania de analiză S&P Global Mobility a estimat că, din cauza factorilor deja menționați, se așteaptă ca în Europa să fie vândute cu 1,7 milioane de mașini mai puțin. Centrul German de Cercetare Auto se așteaptă la o scădere cu 10,1% a tranzacțiilor în toată Europa (inclusiv Europa de Est și Rusia), până la 16 milioane de autoturisme.

Sursa: G4Media.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA