-0.1 C
Botoșani
duminică, 4 decembrie 2022

Riscăm să rămânem fără Teatrul Mihai Eminescu? Preţul lucrărilor a crescut cu 2 MILIOANE de EURO. Portariuc: “Aceşti bani nu există” – FOTO

teatrul mihai eminescu lucrari (4)

Primăria municipiului Botoşani a accesat un proiect în valoare de cinci milioane de euro în vederea reabilitării clădirii Teatrului Mihai Eminescu iar termenul de finalizare al lucrărilor era decembrie 2015. În acest moment, şansele ca investiţia să se finalizeze la termen sunt zero. Ba mai mult, s-a constatat că mai sunt necesare o serie de lucrări suplimentare care ar putea ajunge la circa două milioane de euro.

Reprezentanţii primăriei susţin că s-au constatat mai multe probleme la structura de rezistenţă a clădirii şi s-au sistat în mare parte lucrările până în momentul în care se va lua o decizie. Între timp, s-a realizat şi o expertiză iar concluzia este că trebuie efectuate o serie de lucrări care valorează 30-40% din proiectul iniţial. Asta înseamnă o suplimentare cu aproape două milioane de euro, bani care ar trebui plătiţi de către primăria municipiului Botoşani.

“Acolo sunt nişte probleme mari de proiectare. Se pare că din motive obiective nu s-a putut prevedea gradul de uzură a acelei structuri de rezistenţă. S-a făcut o expertiză, s-au vehiculat anumite sume care ar fi necesare a fi suplimentate. Am comandat o contraexpertiză. Este o decizie cu o responsabilitate majoră din punct de vedere tehnic şi o poate lua doar un specialist. Probabil, săptămâna viitoare se va lua o decizie. Suma care a reieşit după ultima expertiză este foarte mare. Vorbim de cel puţin 30-40% costuri suplimentare. Trebuie asiguraţi banii din bugetul local iar aceşti bani nu există. E bine să măsurăm de zece ori şi să tăiem o dată. Nu vreau să ne grăbim”, a afirmat primarul Ovidiu Portariuc.

Problemele nu se opresc aici. Dacă lucrarea nu va fi finalizată până în luna decembrie a acestui an, primăria municipiului Botoşani va mai primi un termen de şase luni. Astfel, până în iunie 2016, clădirea Teatrului Mihai Eminescu va trebui finalizată numai că lucrările care se vor executa din ianuarie şi până în iunie 2016 nu vor mai fi decontate din fondurile europene, ci vor trebui asigurate din bugetul local. Dacă nici în iunie 2016, proiectul de reabilitare a teatrului nu va fi finalizat, primăria municipiului Botoşani va trebui să restituie banii europeni încasaţi.

teatrul mihai eminescu lucrari (5) teatrul mihai eminescu lucrari (3) teatrul mihai eminescu lucrari (2) teatrul mihai eminescu lucrari (1)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA