25.6 C
Botoșani
duminică, 16 iunie 2024

Revine „garanţia” la sticlă de pe vremea lui Ceauşescu

sticle

Administraţia Fondului pentru Mediu a propus celor din industria alimentare o posibilă soluţie pentru problema apărută în ultimele luni, când, ca urmare a faptului că Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (cele care îşi asumă prin contract responsabilitatea de a recicla sau valorifica ambalajele), nu şi-au îndeplinit obiectivele, producătorii locali au fost traşi financiar la răspundere.

Având la îndemână o nouă lege (249/2015) intrată în vigoare pe data de 2 noiembrie 2015, Administraţia îi încurajează pe producători să reintroducă sistemului „garanţiei” sau „depozitului” folosit pe vremuri. Atunci, consumatorii finali plăteau o anumită sumă pentru fiecare produs în ambalaj reutilizabil cumpărat (sticle, borcane), pe care o primeau înapoi dacă aduceau înapoi la magazin ambalajul respectiv.

„În ceea ce privește operatorii economici din industria alimentară care produc și/sau comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile, precizăm că potrivit art. 10 alin. 2 din Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, aceștia au posibilitatea să aplice sistemul depozit în vederea asigurării unui număr optim de cicluri de utilizare a acestora. Un astfel de sistem depozit ar asigura gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje și ar reprezenta, în același timp, o soluție rentabilă pentru operatorii economici responsabili care vor declara cantitatea de ambalaje numai la prima introducere pe piață și vor plăti contribuția la Fondul pentru mediu numai în cazul neîndeplinirii obiectivelor anuale de valorificare prevăzute în anexa 3 la OUG nr. 196 privind Fondul pentru mediu, aprobată prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Citeste mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA