1.6 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

REPORTAJ. La Cernăuţi, actorii botoşăneni au cules din nou Aplauzele de aur ale Bucovinei – GALERIE FOTO

cernauti-5

După un veritabil maraton dramaturgic, prilejuit de cea de-a XI a ediţie a Zilelor Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, actorii teatrului botoşănean au avut privilegiul să fie invitaţi la  ediţia cu nr.11 a Festivalului internaţional de comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, o manifestare dramaturgică de tradiţie de la Cernăuţi organizată de Teatrul Olga Kobîleanska.

Fiind singura trupă de teatru invitată din România, aceasta a onorat cu brio invitaţia reuşind, ca şi în anii trecuţi, să smulgă copios aplauzele de aur ale Bucovinei. În faţa unei săli arhipline şi a unui juriu exigent, actorii botoşăneni au dat viaţă piesei „Tu eşti Dumnezeul meu!”, o comedie romatică despre bărbaţi, femei şi câini, după Albert Ramsdell Gurney jr.

Cu o regie artistică semnată de ucraineanca Ludmila Skripka, scenografia Natalie Tarasenko şi o coregrafie aparţinând Victoriei Bucun, piesa a fost îndelung apreciată de cei peste 700 de spectatori, majoritatea fiind români din Regiunea Cernăuţi. Printre aceştia au răsplătit energic prestaţia actorilor botoşăneni echipa diplomatică a Consulatului General al României în frunte cu Eleonora Moldovan – Consul general şi Ionel Ivan – ministru secretar, alături de lideri şi gazetari ai comunităţii româneşti de la Cernăuţi.

Printre aceştia, simpaticul Nicolae Şapcă – redactorul şef al publicaţiei Monitorul de Hliboca, consemnează în ziarul menţionat su titlul  „Botoșănenii au fost răsplătiți cu aplauze de aur la Cernăuți”:

„În cadrul Festivalului de comedie teatrală „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, în seara de 27 octombrie, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani a jucat pe scena Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobîleanska” din Cernăuți o comedie neobişnuită întitulată „Tu ești Dumnezeul meu”, după Albert Ramsdell Gurney. Sala a fost plină, ca și întotdeauna când artiștii acestei trupe vin în capitala istorică a Bucovinei, aducându-le românilor din ținut bucuria de a viziona un spectacol în limba lor maternă.

Chiar dacă nu a fost o comedie românească, limba dulce adusă de pe plaiurile eminesciene a fost ca o alifie pentru sufletele celor prezenți în sală. Mai mult, pentru spectatorul nordbucovinean întotdeauna este o sărbătoare întâlnirea cu actorii Teatrului care cu demnitate poartă numele Poetului național Mihai Eminescu. Un nou pas spre o colaborare fructuoasă a două instituții teatrale, din Cernăuți și Botoșani, este acela că regia artistică aparține regizoarei ucrainene Ludmila Skripka, director artistic la Teatrul „Olga Kobîleanska”, fapt pentru care timp de o lună a lucrat la Botoșani. Și scenografia aparține cernăuțenei Natalia Tarasenko de la aceeași instituție.

Următorul pas poate fi acela, ca o actriță de la Teatrul din Cernăuți să joace într-o piesă românească alături de colegii botoșăneni, – a menționat în cuvântul său de mulțumire din finalul spectacolului domnul Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, trupa căruia era prezentă în scenă. Tot la final, doamna Eleonora Moldovan, Consul general al României la Cernăuți, a apreciat la modul cuvenit relațiile de prietenie și colaborare dintre teatrele „Mihai Eminescu” și „Olga Kobîleanska”. Comedia romantică despre bărbați, femei și câini „Tu ești Dumnezeul meu” i-a avut în distribuție pe actorii: Gina Pătrașcu-Zamfirache, Bogdan Muncaciu, Silvia Răileanu, Irina Mititelu, Răzvan Amitroaei și Gheorghe Frunză, care a asigurat asistența regiei.

Mai mult, țin să spun că măiestria actoricească a lui Gheorghe Frunză am savurat-o în mai multe piese pe care le-am vizionat atât la Botoșani cât și la Cernăuți. Spectatorii bucovineni i-au răsplătit din suflet cu aplauze de aur pe botoșăneni. Sperăm ca tradițiile teatrale ce pică bine pe gustul spectatorilor să se înmulțească. Nu să dispară, așa cum, de exemplu, anul acesta a dispărut frumoasa tradiție de ani de zile de a prezenta începerea spectacolului și în limba română, limba piesei care se joacă și limba maternă a majorității absolute prezente în sală. Dorim ca Teatrul „M.Eminescu” să obțină cel mai mare premiu al Festivalului „Aplauzele de aur ale Bucovinei”.

La finalul spectacolului, în cadrul unei conferinţe de presă, criticii ucraineni din juriu au apreciat evoluţia actorilor botoşăneni şi i-au felicitat pentru buna colaborare avută cu  regizoarea şi scenografa, ambele de naţionalitate ucraineană. Iar, din păcate, bucuria reîntâlnirilor dintre românii bucovineni şi cei ai Patriei Mamă a fost umbrită de o nouă trecere în eternitate, exact ca într-o tragică poezie semnată de inegalabilul Adrian Păunescu: „Noi n-avem nici un drept la fericire,/ Mereu în casă moare cineva/ Şi n-are ţara dreptul să respire/ Şi nici pe-acela, simplu, de-a visa.”

După ce în urmă cu două săptămâni a părăsit această lume, la doar 55 de ani, profesorul Constantin Moroşanu din Darabani, preşedinte al Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, românii din regiunea Cernăuți, şi nu numai, au pierdut săptămâna trecută încă un prieten adevărat, inginerul Ştefan Rotaru, președintele Asociației culturale „Pro Rădăuți”. Ștefan Rotaru întotdeauna s-a aflat alături de românii vitregiți de istorie. Mereu și-a adus contribuția la sprijinul societăților culturale din nordul Bucovinei, fiind și membru activ al unora dintre acestea.

Întotdeauna s-a aflat printre principalii organizatori ai activităților culturale din orașul Rădăuți, întotdeauna a avut grijă ca la ele să participe și românii din regiunea Cernăuți. Mereu participa cu drag și mare entuziasm la activitățile organizate de românii din Cernăuți. Prezidiul Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, societate condusă de Vasile Bâcu, este profund îndurerat de decesul bunului și adevăratului prieten Ștefan Rotaru și exprimă sincere condoleanțe rudelor și prietenilor defunctului.

Doamna profesor universitar Lora Bostan de la Universitatea cernăuţeană scrie în reţeaua de socializare că Ştefan Rotaru „A fost un om ca o pâine caldă, bun la suflet, înţelegător şi foarte sincer. De la el ar trebui să învăţăm modestia şi iubirea de neam. Sunt adânc îndurerată de plecarea domniei sale în eternitate, dar Legile Atotputernicului nu se discută. Dumnezeu să-l odihnească în Împărăţia Sa şi să-l dezlege de păcate!”.

Reportaj realizat de Gabriel BALAŞA

cernauti-6 cernauti-5 cernauti-4 cernauti-3 cernauti-2 cernauti-1

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA