17.7 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Reîncep problemele financiare la primării. Nu au bani de salarii şi utilităţi în ultimul trimestru

primaria rachiti

Majoritatea primăriilor din judeţul Botoşani au început deja să se confrunte cu probleme financiare deşi a trecut doar jumătate de an. Primarii susţin că sunt total descoperiţi în ultimul semestru şi spera ca în preajma alegerilor să se facă o rectificare pozitivă şi să primească banii necesari.

Unii primari deja s-au obişnuit cu această situaţie şi recunosc că stau la mâna guvernului. Dacă se face o rectificare pozitivă, vor avea bani de salarii iar dacă nu angajaţii vor rămâne câteva luni fără lefuri.

„Gradul de colectare este foarte mic. Niciodată nu am făcut faţă cheltuielilor dar m-am săturat să tot pun caseta aceasta. Trebuie să mă rog ca această ţară să meargă bine şi să avem speranţa unor rectificări pozitivedacă vor să ne desfiinţeze, ne pot desfiinţa şi mâine. Cu două-trei excepţii, comunele din judeţul Botoşani nu se pot autofinanţa. Doar salariile înseamnă 4-5 miliarde pe an iar eu am 2 miliarde venituri proprii. Am 40% pădure care nu este impozitată, am un sat cu statut de refugiaţi care nu plătesc, nu sunt agenţi economici. Colegii mei probabil vor sta din nou fără salarii vreo două-trei luni”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla.

Nici primăria Răchiţi nu stă foarte bine deşi este la marginea municipiului Botoşani. În ultimul trimestru nu va putea achita salariile şi nici utilităţile.

„În momentul de faţă am bani pentru salarii, pentru lemne, pentru iluminatul public dar dacă nu se face rectificare bugetară, nu mă descurc până la sfârşitul anului”, a afirmat Gheorghe Iacob, primarul comunei Răchiţi.

Teoretic, această comună are de încasat încă aproximativ zece miliarde de lei vechi de la cinci agenţi economici. Problema este că aceşti agenţi economici sunt în faliment iar şansele de recuperare a banilor sunt foarte mici.

„Avem vreo cinci agenţi economici care au intrat în faliment şi am blocaţi vreo zece miliard de lei vechi. Ne-am înscris la masa credală dar suntem printre ultimii şi nu cred că îi mai putem recupera. Când se face echilibrarea bugetului, de fiecare dată se spune că primăria Răchiţi are de încasat 10 miliarde dar nu pot să beneficiez de aceşti bani”, a adăugat primarul comunei Răchiţi.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA