0.6 C
Botoșani
joi, 30 noiembrie 2023

Record dramatic la Botoşani! Mii de persoane muşcate de câini în ultimul deceniu

cainipietonal920

In ultimii zece ani, peste 6.000 de botosaneni au fost muscati de caini si au ajuns in spital. Vorbim de date centralizate de Spitalul Judetean de Urgenta care nu fac altceva decat sa scoata la iveala o situatie strigatoare la cer.

Recordul a fost in anul 2008 cand 650 de persoane au fost muscate de maidanezi. In anul 2006, 648 de oameni au trecut prin aceeasi experienta teribila, iar in 2005, nu mai putin de 644 de botosaneni au avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza plagilor muscate.
De vina  sunt autoritatile, dar si cei care iubesc maidanezii, ii ademenesc cu mancare prin fata blocurile, dar nu ar lua picior de caine la  ei in casa.

Miile de copii, tineri, adulti si  varstnici muscati de patrupede au avut nevoie  de medicatie si tratament, in functie de  complexitatea ranilor suferite. Si s-au cheltuit sume importante pentru tratarea lor.
„Din pacate in fiecare an la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean se prezinta un numar consistent de persoane atat din mediul urban, cat si din mediul rural cu plagi muscate de caini. Acestea reprezinta o cheltuiala suplimentara pentru spital tinand cont de faptul ca profilaxia antirabica costa in  medie de 330 de lei pentru fiecare pacient. Daca mai adaugam aici si disconfortul psihic si interventiile colaterale, ma refer la interventii de chirurgie plastica si reconstructiva, atunci costurile cresc”, a declarat Ioan Asaftei, director de ingrijiri  Spitalul Judetean de Urgenta.
In primele opt luni ale anului 2014, aproape 430 de botosaneni au ajuns in  spital, dupa ce au fost atacati de maidanezi.  Medicii spun ca muscatura de caine este extrem de periculoasa.
„De asemenea, pe acelasi nivel consider ca poate fi si factorul infectios prin transmiterea virusului rabic care este un virus cu potential mortal daca nu se aplica la timp tratamentul antirabic specific”, a spus Petre Radauceanu, medic sef UPU.
De exemplu, numai in ultimii trei ani, pentru 1.490 de persoane muscate de caini s-au cheltuit 491.700 de lei cu vaccinul antirabic.
Nu mai spunem de costurile in plus cu acei pacienti care au avut nevoie de zile spitalizare sau operatii de chirurgie reparatorie.
Din cei peste 6.000 de botosaneni muscati de caini in ultimii zece ani, 1.587 sunt din mediul rural, iar restul de 4.500 sunt din mediul urban.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA