27.7 C
Botoșani
duminică, 14 aprilie 2024

Realitate sumbră: Creşte numărul diabeticilor la Botoşani

spital analize1

Tot mai multi botosaneni sunt diagnosticati cu diabet, avertizeaza medicii. In evidenta exista un numar de 11.000 de suferinzi diagnosticati cu diabet, din care 2.500 sunt sub tratament cu insulina, iar 8.500 sunt sub tratament cu antidiabetice orale.

Fata de anul trecut, spun reprezentantii spitalului, numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta boala este in crestere. Sunt peste100 de cazuri noi in 2016, fata de 2015. Varsta medie a botosanenilor care au fost diagnosticati cu diabet este cuprinsa intre 60 si 70 de ani.

„Avem in evidenta un numar de 11.000 de persoane cu diabet dintre care 2.500 sunt sub tratament cu insulina, iar 8.500 sunt sub tratament cu antidiabetice orale. Fata de anul trecut numarul persoanelor este in crestere, anul acesta s-au inregistrat aproximativ cu 120 de cazuri mai mult fata de anul trecut. Principalele cauze care duc la cresterea si aparitia diabetului sunt alimentarea necorespunzatoare, sedentarismul, stresul sau obezitatea”, a spus Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta Botosani.

Diabetul zaharat este o boala cu evolutie cronica in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie.

Glucoza este principala sursa de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizata, ea trebuie sa patrunda in celule. Patrunderea glucozei in celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas.

Diabetul apare atunci cind organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste cum trebuie. Tratamentul medicamentos pentru diabetici este decontat de stat.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA