16.7 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Realitate sumbră: 13 sinucigaşi în doar trei luni, la Botoşani

sinucidere

Din nefericire, numarul sinucigasilor este in crestere, iar specialistii trag un semnal de alarma. Si asta dupa ce din ce in ce mai multi botosaneni isi incheie socotelile cu viata intr-un mod cumplit.

Datele arata ca de la inceputul anului si pana in prezent, nu mai putin de 13 persoane au murit in urma unor acte suicidale. Zece au ales ca scenariu suicidal spanzurarea.

Ultimul caz cutremurator s-a petrecut in acest sfarsit de saptamana, cand un batran de 76 de ani din localitatea Braesti s-a spanzurat. Rudele spun ca acesta s-ar fi plans ca ii este dor de nepoti si in ultima vreme s-a apucat de baut. Sotia l-a gasit spanzurat intr-o anexa din gospodarie, dar din pacate nu s-a mai putut face nimic pentru el. Specialistii spun ca streangul este de regula o metoda aleasa de barbati.

„Fiecare amenintare trebuie luata in considerare, pentru ca poate fi un semnal de alarma pentru rude, un strigat de ajutor fata de cei din jur. De cele mai multe ori sunt mai multe tentative inainte, pornind de la cele esuate, atunci cand inghit niste pastile, dar anunta pe cineva pentru a putea fi salvati, pana la situatiile cele mai dure ,cum ar fi spanzurarea, care este o metoda specifica barbatilor”, a spus Anca Larionesei, psiholog.

Cumplit este faptul ca la fiecare sinucidere realizata sunt cate 10 tentative de suicid ratate.

Sunt cazuri in care persoanele cu mai multe tentative de suicid ajung la un moment dat sa duca pana la capat ideea de a a-si curma viata.

„Numarul de femei care se sinucid este mult mai mic decat cel al barbatilor care fac acest lucru. Femeile de regula recurg la tentative de sucid si sunt preponderent tinere.Numai ca, pana la urma cei care repeta de multe ori tentativa sau ameninta ca se vor sinucide, o vor si face la un moment dat. Barbatii in schimb cand vor sa faca acest lucru recurg la metode dure,care sa nu lase nicio sansa de scapare”, a declarat Nicolae Vlad, medic psihiatru.

In anul 2014, peste 70 de sinucideri s-au inregistrat la nivelul intregului judet, numar aproape dublu fata de anii ’90, cand media era de 42 de cazuri pe an.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA