33.4 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

Realitate dură! 8000 de botoşăneni diagnosticaţi cu cancer. Numărul este în creştere de la an la an

spital analize1

Asistam la o realitate neagra la nivelul judetului Botosani, unde mii de botosaneni afla ca sufera de cancer. Potrivit medicilor oncologi, cei mai multi pacienti sunt diagnosticati cu cancer pulmonar, cancer digestiv si cancer de colon. Anual apar cate 1.000 de cazuri noi si cam tot atatia pacienti pierd lupta cu boala.

De exemplu, numai intr-un an, 189 de botosaneni au aflat ca au cancer pulmonar, 181 au fost diagnosticati cu cancer de colorectal, 105 cancer hepatic, 98 de prostata, 99 cancer mamar, 55 de pancreas.

„Localizarile care sunt cu frecventa mai mare, cel putin dupa datele de anul trecut, cancerele pulmonare si digestive ar fi pe primul loc, dupa care cancerul mamar, de prostata si celelalte localizari.Cancerele pulmonare sunt frecvente la barbatii tineri”, a spus medicul oncolog Tereza Cojocaru.

Oncologii spun ca principalele cauze sunt: fumatul, stresul si saracia. Sunt atat bolnavi tineri, cu varste intre 40 si 50 de ani, dar si persoane varstnice.

„Factorul alimentar, stresul, deficientele alimentare, de toate felurile contribuie la aceasta patologie. Dar si adresabilitatea scazuta la medic. Sunt persoane care ajung la noi in faza terminala, cand nu mai avem cum sa le salvam viata”, a adaugat Tereza Cojocaru.

In total, in evidenta cabinetului oncologic sunt aproape 8.000 de bolnavi de cancer. Medicii ii indeamna pe botosaneni sa-si faca mai des controale, pentru ca un cancer depistat in prima faza creste durata vietii pacientului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA