7.7 C
Botoșani
luni, 20 ianuarie 2025

Reacția lui Cătălin Flutur după ce Primăria Botoșani a fost somată să plătească 100 milioane lei, în urma falimentului SC Termica SA

Săptămâna trecută, primarul Cosmin Andrei a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre procesele pierdute de Primăria municipiului Botoșani și despre suma de aproape 100 de milioane de lei care va trebui plătită din bugetul local, în urma falimentului SC Termica SA, o societate a Consiliului Local Botoșani.

Edilul municipiului îl consideră răspunzător pe fostul primar Cătălin Flutur care în 2008-2009 a fost de acord cu falimentarea SC Termica SA și înființare SC Modern Calor SA, o firmă nouă și fără datorii.

Invitat la emisiunea Dialog Deschis de la TeleM, Cătălin Flutur a explicat de ce a luat acea decizie și ce s-a întâmplat ulterior.

“În primul rând nu trebuie să dăm banii. Deocamdată. Toată lumea își amintește ce s-a întâmplat în iarna 2003 când Botoșaniul a rămas fără căldură, Termica era într-o situație deosebită. În 2002-2003, când primar era domnul Egner, municipalitatea a făcut un credit, un credit halucinant pentru acea vreme, de 15 milioane de dolari. Care trebuia să fie girat. Acel credit a fost girat cu bunurile din domeniul public al municipiului Botoșani. O hotărâre de consiliu din 2001 transferă toate punctele termice în capitalul social al celor de la Termica, ca să se poată pune gaj pentru acel credit, ceea ce este total ilegal. S-a pus gaj, s-a făcut un credit, nu s-a plătit creditul. A fost girat și de Ministerul Finanțelor care l-a plătit la un moment dat și s-a îndreptat împotriva municipalității ca să recupereze banii. S-au mai adunat la bugetul statului peste 90 de milioane de lei. Datoriile Termica erau 171 de milioane lei.

Trebuia să salvăm termoficarea. Termica intra în faliment. 171 de milioane de lei datorii către bănci, credite, bugetul de stat și furnizori. Nu puteam să închidem Termica. În 2009 mai erau 16.000 de abonați. Jumătate din populația Botoșaniului era la Termica. Am căutat soluții și am găsit cea mai bună soluție. Am fost în grupul select de șapte municipii care au accesat fonduri europene, fonduri europene care puteau fi accesate doar de o societate care nu avea datorii. Puteam să o închidem de atunci și să fim datori cu 171 de milioane lei sau să mergem înainte cu această variantă (proiectul european). Am făcut un sistem nou, am păstrat mare parte din clienți și am racordat multe instituții publice și private”, a spus Cătălin Flutur.

De la 1,9 milioane s-a ajuns la 100 de milioane

Potrivit fostului edil, în momentul în care Modern Calor SA a fost înființată și a preluat sistemul de termoficare al municipiului, a existat o negociere cu lichidatorul și Consiliul de Administrație al SC Termica SA. S-a decis ca Primăria Botoșani să plătească 1,9 milioane de lei către SC Termica SA, în cinci rate.

“În momentul în care s-a stabilit un lichidator, am făcut o înțelegere iar parte din bunurile Termica să treacă din nou la primărie. Vorbim de cele din domeniul public. Domeniul public nu poate fi la altcineva decât la stat, la primărie în cazul nostru. Le-am transferat la primăriei și apoi le-am concesionat la Modern Calor. Am negociat cu lichidatorul și cu Consiliul de Administrație. Este un proces verbal de negociere semnat în data de 28.06.2010 în care s-au recunoscut sumele. Cei de la Termica spun acum că noi am investit din surse proprii. Termica nu putea să-și achite salariile și datoriile la stat. Toți banii pe care i-a avut Termica pentru investiții au venit din fonduri europene, de la bugetul de stat și de la bugetul municipiului. S-a făcut o factură între Termica și Primăria Botoșani, acceptată prin negociere, în valoare de 1,9 milioane lei. Și un grafic de plată, în cinci rate. Prima rată era în 31.12.2010 iar ultima în 15.11.2014. Cât am fost primar, am plătit cele două rate. În 2012 era alt primar, altă viziune. Nu s-au mai plătit acele rate, conform unui proces verbal de negociere.

Nu s-au mai plătit cele trei rate și s-a ajuns la o hotărâre judecătorească care nu anulează că noi am diminuat capitalul social ci anulează factura dintre Termica și Primăria municipiului Botoșani. Eu și acum sunt convins că aceste sume nu sunt datorate pentru că Termica nu a avut niciodată acei bani să-i investească. Eu mă întreb de ce nu s-au plătit ratele? Poate nu se mai relua procesul”, a mai afirmat Flutur.

“S-au umflat un pic lucrurile astea ca să pară ceva apocaliptic”

Fostul primar susține că municipalitatea nu trebuie să plătească imediat suma solicitată de lichidator și consideră că actualul edil a vrut să dramatizeze..

“Am avut un proces câștigat la Tribunalul Botoșani. Există o expertiză care nu lasă dubii la nimic, o expertiză făcută de domnii Maga și Olteanu. Nu fac alte discuții despre ce s-a întâmplat la Curtea de Apel Suceava. Vreau să vă spun că mai sunt încă două procese pe rol, la Înalta Curte de Casație și Justiție. O hotărâre a Curții de Apel poate fi investită cu titlu executoriu dar nu este un pericol. Nu există riscul unei executări imediate. Am auzit de cauțiune, de taxa de timbru. Este ordonanța 22 care ne scutește de taxa de timbre iar nivelul cauțiunii ar fi undeva la 40.000 lei. Nu 10% din nu știu ce sumă. S-au umflat un pic lucrurile astea ca să pară ceva apocaliptic”, a concluzionat fostul primar.

În urmă cu două decenii, SC Termica SA avea peste 34.000 de abonați iar acum sunt puțin peste 10.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.













ULTIMA ORA