15.6 C
Botoșani
luni, 16 septembrie 2024

Război pe averea Staţiunii de Cercetare Popăuţi FOTO

popautistatiune

Staţiunea de Cercetare Popăuţi este considerată un brand al judeţului Botoşani. Cu toate acestea, timp de vreo două decenii nimeni nu a fost interesat de redresarea acestei staţiuni. Ba din contra, unii şi-au dorit desfiinţarea Staţiunii de Cercetare Popăuţi pentru a pune mâna pe cele peste 1000 de hectarede teren care valorează câteva milioane de euro.

În urmă cu aproape doi ani, Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean îşi exprima dorinţa ca Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi să treacă de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.) la CJ Botoşani. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean promitea că va aloca fonduri pentru modernizarea şi dezvoltarea acestei staţiuni.  Acelaşi lucru era dorit inclusiv de actualul director al staţiunii, liberalul Ionică Nechifor. Ba mai mult, deputatul liberal Costel Şoptică a iniţiat un proiect privind trecerea staţiunii de la ASAS la CJ Botoşani.

Între timp, după scandalul de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Brăila, lucrurile au luat o nouă turnură şi reprezentanţii Staţiunii Popăuţi nu mai doresc trecerea acesteia la Consiliul Judeţean. Ionică Nechifor, directorul  Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi susţine că acest transfer ar fi o greşeală şi acuză că se încearcă trecerea unei suprafeţe de circa 600 de hectare de la staţiune la Consiliul Judeţean.

popautistatiune1

„Dacă terenurile ar trece la Consiliul Judeţean, s-ar da peste cap munca unui grup de cercetători. De aproximativ 104 ani se desfăşoară această activitate. În condiţiile în care rămâne fără teren, staţiunea ar fi ca un buchet de flori fără apă. Această staţiune a creat rasa Karakul de Botoşani. Nu am crezut vreodată că cineva doreşte să-i ia baza materială. Prin astfel de demersuri se urmăreşte ca acele suprafeţe de teren, foarte bune, să intre în posesia unor oameni cu influenţe. Valoarea terenurilor este extraordinar de mare. Sunt aproape de municipiul Botoşani, există acces la drumurile naţionale şi judeţene. Interesele sunt foarte mari. Avem suprafeţe de terenuri unde preţul este de minim 10.000 de euro pe hectar. La ora actuală avem 1163 de hectare”, a spus Ionică Nechifor, directorul Staţiunii Popăuţi.

Oamenii care lucrează de zeci de ani în această staţiune spune că pierderea terenurilor este echivalentă cu închiderea activităţii. Ei susţin că înainte de 1990 lucrurile mergeau mult mai bine şi că se punea accent pe cercetare.

„Lucrez la această staţiune din 1980. După Revoluţie activitatea de cercetare ştiinţifică a început să stagneze şi asta din cauza fondurilor. Autorităţile nu au mai fost interesate de cercetare. Sunt stupefiat de iniţiativa Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor de a ne sustrage terenurile din cadrul Staţiunii Popăuţi. Acest patrimoniu ştiinţific a devenit teren de dispută. Vor să acapareze ca nişte hiene pământul din această zonă. Acum îmi dau seama cât de importantă este această unitate. Dacă ni se iau terenurile, staţiunea ar putea să clacheze pentru că nu o să mai avem bază furajeră pentru animale”, a spus Gheorghe Hrincă, preşedintele consiliului ştiinţific al Staţiunii de Cercetare Popăuţi.

Deputatul PNL Costel Şoptică susţine că în momentul în care a iniţiat proiectul, toată lumea dorea trecerea staţiunii de la ASAS la CJ Botoşani. În condiţiile în care nu se mai doreşte, parlamentarul botoşănean spune că va retrage proiectul din Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor.

„Decizia este de a renunţa complet la acest proiect de lege. În calitate de raportor al legii, în şedinţa de marţi voi propune retragerea lui. În urmă cu un an şi ceva se dorea trecerea mai multor staţiuni la Consiliile Judeţene. După ceea ce s-a întâmplat la Brăila,s-a demonstrat că nu este bine. Ideea era să treacă staţiune pentru a performa cercetarea şi nu ca să ajungă terenurile la cineva. Eu l-am asigurat pe domnul Nechifor că voi retrage proiectul. Ideea era ca partea de cercetare să rămână în coordonarea Academiei iar restul să treacă la Consiliul Judeţean care putea face investiţi”, ne-a declarat deputatul Costel Şoptică.

Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean a refuzat să comenteze situaţia de la Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi spunând că nu mai este interesat.

popautistatiune2 popautistatiune7 popautistatiune6 popautistatiune5 popautistatiune4 popautistatiune3

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES





































ULTIMA ORA