2.9 C
Botoșani
vineri, 1 decembrie 2023

Război între un procuror botoşănean şi avocaţii din Baroul Bota

tribunal sentinta

După mai bine de un an şi jumătate de la cele 36 de percheziţii făcute în judeţele Suceava şi Botoşani, precum şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava în care erau vizaţi  avocaţii Baroului Bota, cercetările sunt aproape de final.

Din informaţiile noastre, dosarul în care toţi cei vizaţi sunt acuzaţi că au îmbrăcat ilegal robele de avocaţi şi au intrat cu dosare în sălile de judecată din toată ţara urmează să ajungă în instanţă, de data asta în calitate de inculpaţi, iar printre ei va figura şi fondatorul Baroului Bota, Pompiliu Bota, omul care a „clonat” practic Baroul tradiţional în urmă cu aproape 13 ani.

De la salon de masaj ori cosmetică, la înfiinţarea de barouri

În 2002, bucureşteanul Pompiliu Bota a înfiinţat două asociaţii de binefacere şi o filială a uneia dintre ele, în ale căror acte constitutive figura, pe lângă ajutarea copiilor bolnavi, în dificultate sau a spitalelor, ori constituirea unei unităţi economice, salon de masaj, cosmetică, a unui studio de înregistrări sau ziare, canele radio sau televiziune, şi „înfiinţarea de barouri”.

Pe baza unor hotărâri luate în cadrul acestor asociaţii, Bota a decis de la sine putere să înfiinţeze o asociaţie profesională a avocaţilor din România -UNBR.  Scopul, declarat atât în statut, cât şi în actul constitutiv: „apărarea, promovarea şi reprezentarea drepturilor şi intereselor profesionale economice şi sociale ale membrilor ei”.

De aici, însă, explică anchetatorii, Pompiliu Bota  şi-a extins afacerile şi a început să înfiinţeze barouri, după care şi-a dat dreptul de a desfăşura activităţi specifice profesiei de avocat, atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane, prin înfiinţarea de cabinete individuale de avocatură.

Ba mai mult, Bota a început să organizeze în propria sa structură şi concursuri de admitere în profesia de avocat, sfidând practic, mai arată anchetatorii, prevederile legale.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA