26.6 C
Botoșani
marți, 23 iulie 2024

RĂZBOI între FLUTUR şi PORTARIUC pe corecţiile financiare la proiectele europene. VEZI reacţia fostului primar la acuzaţile edilului în funcţie.

catalin flutur

În ultima perioadă, edilul Ovidiu Portariuc a lansat o serie de acuzaţii la adresa fostului primar Cătălin Flutur, cu privire la modul cum au fost gestionate proiectele cu finanţare europeană şi la faptul că primăria municipiului ar putea primi o corecţie financiară de aproape cinci milioane de euro.

În cursul zilei de astăzi, Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului Botoşani, a organizat o conferinţă de presă în care şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la corecţiile financiare. Redăm mai jos declaraţiile făcute de fostul primar al municipiului.

  • Am constatat că persoane care nu pot să-şi etaleze calităţile, au o marotă care se cheamă Cătălin Flutur. Vreau să explic nişte lucruri cu cifre adevărate. Am făcut şcoala când trebuie şi unde trebuie şi chiar ştiu să interpretez nişte cifre şi trebuie să le spun. Altfel, apar alţi domni care dau nişte cifre şi se distorsionează adevărul.
  • Au fost două consilii locale care au votat în unanimitate proiectele. Prin cei care au votat a fost la un moment dat şi domnul Portariuc care a ajuns aşa cum a ajuns în Consiliul Local.
  • Plec de la o declaraţie a domnului ministru Eugen Orlando Teodorovici şi care spune: România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare pentru proiectele europene. Motivul pentru care România are de plătit un miliard de euro este plasarea unor persoane nepotrivite în sectorul de achiziţii publice. Tot domnul ministru spune că toate proiectele de până în octombrie 2011 sunt pasibile de corecţii financiare, fiecare proiect urmând a suferi o corecţie între 10 şi 25%.
  • Am văzut în ultima perioadă o acţiune din partea domnului primar şi a echipei dumnealui care vorbeşte despre corecţiile financiare ca şi cum la Botoşani s-a întâmplat nu ştiu ce. Vorbeşte de corecţii financiare de 22 de milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro. Corelând ce a spus domnul Teodorovici cu ce a spus domnul Portariuc, primăriei Botoşani ar reveni undeva la un 0,4% din aceste corecţii şi suspiciune de corecţii.
  • Peste tot în ţară s-a întâmplat acelaşi lucru. Măcar 50% din consiliile judeţene şi primăriile reşedinţă de judeţ erau conduse de membri PSD. E un fenomen care s-a întâmplat la nivel naţional. Nimeni nu şi-a permis până în momentul de faţă să facă afirmaţiile care s-au făcut la Botoşani.
  • În cele două mandate pe care le-am gestionat într-o echipă, cu două consilii locale, cu hotărâri aprobate în unanimitate, municipiul Botoşani a accesat pe fonduri europene în jur de 93 milioane de euro iar pe fonduri guvernamentale, diferenţa până la 120 de milioane de euro. În aceste condiţii, vorbim de suspiciuni de corecţii financiare de circa cinci milioane de euro. Dacă nu accesam nimic, cu cele cinci milioane de euro puteam să facem doar Teatrul Mihai Eminescu. Nu există un prejudiciu. Există o cotă de contribuţie dintr-o parte sau alta. Restul banilor se văd în lucrări. Aceste corecţii sunt doar pe partea de achiziţii. Nu sunt şi pe partea de execuţii. Vorbim doar de modul în care s-a făcut achiziţia. Statul român a avut patru instituţii care au dat verdictul că totul este corect: ADR Nord-Est, Minsterul de Finanţe, ANRMAP plus SEAP. O primărie nu putea organiza o licitaţie fără aceste avize. Toate entităţile dn ţară au mers pe aceeaşi schemă. La noi nu a fost nicio sancţiune. Este doar o suspiciune.
  • Important era să putem accesa banii. Degeaba am adus noi 120 de milioane de euro la Botoşani. Vine cineva şi spune: aţi greşit. Eu oricum nu am făcut nimic până acum dar bătălia mea e cu tine. Nu poţi pune în cârca unei echipe şi unui om, o cheste care nu reprezintă un prejudiciu. Cei care au fost leneşi, care nu au ştiut să facă şi care nu au atras bani deloc, acum stau bine merci.
  • În oraş s-a întâmplat ceva care aproape se uită. O să pregătesc un material ca să demonstrez ce s-a întâmplat în Botoşani, în perioada în care eu am fost primar şi ce s-a întâmplat în ultimii trei ani.
  • Am văzut că Portariuc ameninţa administraţia Flutur cu sechestru asupra averilor. Şcoala a făcut-o unde a făcut-o şi când a făcut-o. Înţeleg că nu poate să împartă sau să adune dar să fie şi un fel de judecător, procuror… Erijarea în justiţie, nu ştiu cât este de corectă. Domnul Portariuc este într-un consens cu domnul Ponta. Cu domnul Mazăre nu mai poate fi.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA