Tabăra Codri de Aramă de la Agafton s-a transformat, timp de două zile, într-un câmp de luptă. Peste 200 de jucători de air soft din toată ţara au venit la Agafton pentru a se juca de-a războiul. Sunt medici, avocaţi, poliţişti sau oameni de afaceri în viaţa de zi cu zi dar pentru ei air soft-ul a devenit mai mult decât o pasiune.
„Lupta pentru Codri de Aramă” a ajuns la a IV-a ediţie este considerată una din cele mai importante competiţii de air soft din ţară. La început au fost doar cei din Botoşani şi câţiva jucători din zona Moldovei. Treptat, evenimentul a luat amploare iar în acest an numărul participanţilor a depăşit cifra de 200. Organizatorii, clubul Air Soft USLA Botoşani şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, au pregătit un eveniment mai special. „Lupta pentru Codri de Aramă” durează 24 de ore ceea ce reprezintă o mare provocare pentru jucători.
„Factorul de noutate în acest an îl reprezintă durata şi schema tactică. Anul acesta, jocul va dura 24 de ore, începând de astăzi şi până mâine seară. Cele două echipe au ocupat poziţiile stabilite şi vor avea ca teren de joc pădurea din apropierea centrului de agrement Codri de Aramă. Mâine seară este programat un concert rock, un program de karaoke şi un program de dansuri ţigăneşti”, a spus Radu Humelnicu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Botoşani.
Tehnician dentar transformat în sniper
Printre participanţi l-am întâlnit pe ZEN, un tehnician dentar din Iaşi care practică air soft-ul din 2007. Dacă la început a fost o joacă, treptat, acesta a început să investească tot mai mult în armament şi echipament. El consideră că această investiţie merită deoarece air softul l-a învăţat să aibă anumite principii şi valori.
„Sunt cel care transmite informaţii, cel care se infiltreză şi care poate răsări în baza adversă. Un sniper îşi îndeplineşte misiunile de eliminare a generalilor adverşi, transmite informaţii despre adversar, despre numărul lor, despre capacitatea de foc, nu se lasă văzut şi încearcă să rămână în viaţă. Este un hobby care generează adrenalină la un nivel pe care nu l-am găsit în niciun fel de altă activitate. Este un sport relativ costisitor. Toate valorile precum onoare, cinste, atenţie, spirit de echipă sunt de folos”, ne-a spus ZEN.
La această ediţie au venit peste 200 de participanţi din mai multe zone ale ţării. Unii au venit încă de la prima ediţie şi sunt foarte încântaţi de condiţiile şi organizarea de la Agafton. „Lupta de 24 de ore” a fost o provocare pentru mulţi jucători de air soft. În România, majoritatea competiţiilor de acst gen se organizează doar pe timp de zi.
„Suntem aici pentru că deja Lupta pentru Codri de Aramă este un eveniment cu tradiţie şi sperăm că vor mai fi astfel de evenimente. Sperăm să fie un punct de reper şi să vină şi străinii în România nu doar noi să mergem în străinătate”, a spus ZVEN de la Carpaţi Soft Air Piatra Neamţ
„Venim de când a început evenimentul. Pe teren suntem toţi inamici iar în afară suntem cei mai buni prieteni. Asta e definiţia air soft-ului. E joc de noapte, joc de zi. Asta înseamnă un plus”, a precizat Cinefilul, de la HAT Bucureşti
„Este unul din cele mai importante evenimente naţionale. Noi am venit din ce în ce mai mulţi. Sperăm că va fi mai frumos decât precedentele. Sperăm să fie un joc fair-play. Până la urmă asta contează”, a declarat RES, reprezentantul clubului C7 Iaşi
„Am venit aici pentru că ne place airsoft-ul. Consideră că este un eveniment bun, de calitate şi participăm cu bucurie”, ne-a spus reprezentantul clubului Meerkats Sibiu
Echipamente de mii de euro
Air soft-ul este unul dintre cele mai costisitoare sporturi. Echipamentele şi armele sunt importante din Asia şi America şi ajungă până la preţuri de mii de euro. „Având în vedere că air soft-ul simulează lupta reală, echipamentul este acelaşi cu al unui soldat adevărat. Echipamentul este compus din bocanci militari, pantaloni cu multe buzunare, o centură, un veston de camuflaj, o vestă tactică, ochelari şi cască. Jucătorul de air soft poartă un sac în care are minimul de alimente şi soluţii de hidratare”, ne-a spus Vasile Bostan, reprezentantul de vânzări al Airsoft.ro.
Practicanţii de air soft recomandă începătorilor să îşi achiziţioneze un minim necesar de echipament şi o armă la mâna a doua. Odată prinşi de acest „microb”, vor investi în arme şi echipamente tot mai performante.
„Noi recomandăm unui începător, un minim de investiţii. În momentul în care începe un joc activ, echipamentul poate varia între 1000 de euro şi poate ajunge la sume exorbitante. Preţul armelor diferă în funcţie de producător. Preţul variază începând de la 300 de lei şi până câteva mii de lei”, a adăugat Vasile Bostan.