26.6 C
Botoșani
miercuri, 31 mai 2023

Rate mai mari din 2023 pentru cei care au trecut de la ROBOR la IRCC

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC incep deja să regrete mișcarea făcută. Robor la trei luni este in continuă scădere de când băncile au fost luate in vizor de Consiliul Concurentei, insă analistii spun că anul viitor indece IRCC se va dubla și va fi chiar mai agresiv decât ROBOR.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,82% pe an, de la 7,85% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,02% pe an, de la 8,04%, în timp ce ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,26% pe an, faţă de 8,27% pe an, vineri.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

Roborul deja face pași în spate în ultima vreme și pe măsură ce inflatia se va domoli acesta va fi in continua să scadă.  În continuare clienții băncilor care și-au trecut creditele calculate după indicele ROBOR la IRCC beneficiază de o „gură de oxigen”, însă, pentru că IRCC se calculează decalat la 6 luni, efectul se va întoarce precum un bumerang în 2023, când se va dubla.

IRCC ar putea ajunge la 6% în primul trimestru al anului 2023, când va fi reactualizat indicele, și la 8% în al doilea trimestru, astfel acesta va depăși ROBOR.

Sursa: RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA