Radu Valahu, unul dintre cei mai cunoscuţi practicanţi de skandenberg din România, a venit la Botoşani pentru a promova sportul şi în primul rând skandenbergul dar şi cu un scop caritabil de a ajuta Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti. Alături de Radu Valahu, la Botoşani a fost prezent şi Mihai Constantin, arbitru naţional de skandenberg.
Cum a fost atmosfera şi cum s-au prezentat botoşănenii?
Este extraordinar. Frumuseţea femeilor este direct proporţională cu forţa bărbaţilor. Sunt două zile taekwondo şi skandenberg. Avem o acţiune caritabilă, de ajutorare a oamenilor din Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti. E nebunie mare aici. Luptători de skandenberg şi taekwondo. Au venit cei la taekwondo să facă skandenberg. Când am venit la Botoşani, am trecut pe lângă Mărăşeşti. M-am încărcat cu energie la monumentul eroilor. Asta înseamnă skandenbergul, înseamnă luptă.
A fost un concurs caritabil…
Este vorba de o strângere de fonduri pentru un spital. Este o chestie caritabilă la care trebuie să ne gândim. A fost o taxă de înscriere de 25 de lei şi toţi banii vor fi donaţi Spitalului Bagdasar Arseni din Bucureşti. Eu sunt aici pentru oameni, sunt aici pentru un spital. Tatăl meu a murit într-un spital şi nu în condiţii umane. Îmi este greu să-mi amintesc. Sunt aici pentru a ne strânge mâinile.
Intenţionezi să organizezi şi alte acţiuni la Botoşani?
Aşteptăm să acaparăm tinerii în lumea sportului pentru că în această zonă unde sunt oameni foarte puternici. Nu spun doar de skandenberg. Acesta este mesajul Valahului. Voi veni la Botoşani pentru că este superb. Vreau să facem o competiţie tare în Botoşani.
Când va concura Radu Valahu la Botoşani?
Prima dată să formăm un nucleu al acestui sport la Botoşani. Zona aceasta a dat foarte mulţi oameni de valoare. Avem un vicecampion mondial. Chiprianov de la Rădăuţi. Avem un campion naţional din Botoşani. Este vorba de Vasile Scurtu. Chiar acum vine din Bulgaria. Participă din 2007. Acum a fost în Bulgaria şi a ieşit pe locul patru. A ieşit destul de bine.
La cel nivel este skandenbergul în România?
Oncescu este un fenomen. De cinci ori campion mondial. A reuşit să fie locul şase în lume pe toate categoriile. A intrat şi în Cartea Recordurilor cu 1000 de oameni. S-a făcut promovare. Skandenbergul prinde. Am fost pe locul doi în Europa după Ucraina la numărul de participanţă la naţionale. Au fost 420 de participanţi din toate coţurile ţării. A început să prindă în toate oraşele. Toată zona de nord are oameni foarte buni şi este păcat să nu ajutăm acest sport. Nu ne adresăm doar amatorilor care au venit şi am ajutat un spital şi nişte oameni. Ne adresăm şi celor care vor să facă de performanţă.
Sper ca data viitoare când voi ajunge aici să existe o masă de skandenberg, un spaţiu unde să se antreneze, să fiu printre profesionişti. Este un sport nu foarte costisitor. Nu cere mult spaţiu. Ca să faci o masă la un strungar te costă 300 de lei. Eu am făcut cu un litoral întreg skandenberg. Am promovat acest sport prin şcoli, mall-uri, instituţii. Asta o să fac mâine.
Ce calităţi trebuie să aibă un copil pentru a practica skandenbergul de performanţă?
Calitatea cea mai importantă este voinţa. În al doilea rând este bagajul genetic. Ca în orice sport trebuie să respecte nişte reguli. Tot timpul voi pleda pentru sport şi nu pentru computere. Copii trebuie să vină către sport. Nu spun doar de skandenberg. Mâine vor vedea ce înseamnă skandenbergul. Să aibă voinţă, să lase calculatoarele şi să facă sport. Generaţia actuală a renunţat la sport. Ne-am dus prin şcoli pentru a promova sportul iar tinerii au început să creadă în mine. Eu fac sport de performanţă de 26 de ani.
Ce îşi propune Radu Valahu în viitorul apropiat?
Dacă mă ajută Dumnezeu, o să trag un avion. Am în plan ca pe 28 iulie să trag un avion Boeing 747. Vreau să le arăt tinerilor că voi trage natural. Oricând sunt dispus să-mi fac testele. Oamenii trebuie să înţeleagă mesajul. Noi avem un mesaj.