“Prima casă”, doar în blocuri noi

154
515

News Guvernul vrea să schimbe regulile jocului în ceea ce priveşte programul “Prima casă”. Însă modificările nu vor fi făcute în favoarea oamenilor simpli, aşa cum s-ar putea crede, ci a marilor dezvoltatori imobiliari care au rămas cu zeci de mii de apartamente nevândute.

Executivul condus de Victor Ponta este pe cale să transforme “Prima casă” în “Noua casă”, prin care cei ce vor să-şi achiziţioneze o locuinţă vor primi un credit garantat de stat numai în cazul în care imobilul cumpărat va fi nou. Acest lucru înseamnă că:

1. Apartamentele vechi nu vor putea fi vândute prin acest program, deşi unele dintre ele ar putea fi mai bune şi mai ieftine decât cele noi;

2. Tinerii vor fi obligaţi să-şi cumpere locuinţe la marginea oraşelor, acolo unde preţul terenurilor era mult mai mic şi, prin urmare, dezvoltatorii imobiliari au ales să construiască;

3. Preţurile locuinţelor noi vor începe să urce, odată cu intrarea în vigoare a programului “Noua casă”.

Iniţiativa nu este pe placul băncilor

Iniţiativa Executivului nu este nici pe placul băncilor, care ar prefera, mai degrabă, suplimentarea sau continuarea programului actual. “Prima casă” a fost gândit ca o măsură care să deblocheze piaţa imobiliară, după apariţia crizei economice. Multe persoane fizice se confruntau atunci cu dificultăţi în accesarea unui credit imobiliar destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe. Atunci a intervenit statul, care le-a permis românilor să contracteze credite garantate în proporţie de 50% şi la dobânzi sub media pieţei. De-a lungul anilor, programul a suferit mai multe modificări, printre acestea numărându- se acordarea de garanţii suplimentare doar în lei, sau credite oferite numai în moneda naţională.

Citeşte mai mult pe Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here