Parlamentul decide miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. PSD și PNL susțin adoptarea impozitării pensiilor speciale, în timp ce USR spune că acest lucru nu se poate pentru că afectează și pensiile de serviciu. Șansele ca acest proiect să se materializeze sunt mici dacă se ține cont de sugestia Curții Constituționale potrivit căreia orice demers legislativ referitor la pensiile speciale este neconstituțional.
Parlamentul urmează să decidă miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85% după ce PSD și PNL au căzut de acord. Pe de altă parte, USR atrage atenția că în forma propusă vor face „proiectul neconstituțional pentru că va avea un caracter confiscatoriu asupra unei pensii contributive care e aidoma dreptului de proprietate”. În același timp, acum o săptămână, un proiect asemănător al USR, cel privind impozitarea pensiilor speciale cu 90%, a fost respins de senatori.
Dacă proiectul propus de PSD este aprobat, peste 160.000 de pensionari ar urma sa aibă veniturile micșorate și cu 90 la sută, potrivit Realitatea PLUS.
„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtată orice inechitate socială între pensionari”, a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.
„PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL!”, a scris și Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.
Este vorba de proiectul de lege iniţiat anul trecut de senatorul PSD Liviu Pop, care a fost adoptat de Senat în octombrie 2019 și stă la Camera Deputaților de peste jumătate de an. Conform proiectului, se aplică un impozit de 10% pe pensiile lunare de până în 10.000 de lei, iar pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%.
La începutul ședinței de plen, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut consens politic pe această lege la introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot.
„Proiectul pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea 227 privind Codul Fiscal face referire la impozitarea pensiilor speciale. Prin urmare, solicit acordul plenului ca membrii Comisiei de buget să se reunească şi să lucreze în paralel cu plenul şi, dacă avem cu toţii bunăvoinţă şi dorinţa de a elimina acele pensii speciale, nesimţite, aşa cum le spunem cu toţii, astăzi, în paralel cu plenul, să găsim împreună cu toate forţele politice modalitatea, procentul şi plafonul peste care impozităm substanţial toate aceste pensii speciale de serviciu şi ocupaţionale. Cred că o impozitare drastică cu 70%, 80%, 90% este soluţia cea mai bună. De aceea vă solicit pentru ca cei din Camera Deputaţilor să lucreze în paralel cu plenul, iar până la finalizarea dezbaterilor să venim cu un raport asumat de toate forţele politice prin care să impozităm substanţial, drastic aceste pensii nesimţite”, a spus, miercuri, Simonis.
Citește mai mult pe REALITATEA.NET