0.8 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

PSD Botoșani: „PDL și PNL să denunțe înțelegerea dintre Iohannis și extremiștii maghiari”

psd sediu

PSD Botoșani consideră că este inacceptabil ca un aspirant la cea mai înaltă funcție a statului român, cum este și domnul Klaus Iohannis, să aibă înțelegeri cu facțiunile extremiste ale unor minorități naționale care militează în mod deschis împotriva unității și integrității teritoriale a României.


PSD Botoșani solicită reprezentanților PDL și PNL să denunțe înțelegerea dintre Klaus Iohannis și extremiștii maghiariLászló Tőkés şi Zsolt Szilagyi, concretizată prin sprijinul total pe care cei doi îl oferă candidatului ACL în competiția finală pentru funcția de Președinte al României.

PSD Botoșani precizează că extremiștii László Tőkés şi Zsolt Szilagyi nu reprezintă minoritatea maghiară din România, care prin liderii săi din UDMR și-au afirmat poziția de a nu-l susține pe Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur de scrutin.

PSD Botoșani consideră că atitudinea lui Klaus Iohannis de a mulțumi celor doi extremiști maghiari pentru sprijinul acordat este total incompatibilă cu poziția de șef al statului român la care aspiră candidatul Alianței PDL-PNL.

Atitudinea lui Klaus Iohannis cu atât mai gravă cu cât cei doi extremiști și-au motivat susținerea pe care i-au acordat-o prin raportare la aspirații separatiste și de dezmembrare a statului unitar român. Astfel, domnul László Tőkés și-a motivat susținerea lui Klaus Iohannis pentru că că acesta „este minoritar și va rezolva idealurile poporului secui din Transilvania!”, în timp ce domnul Zsolt Szilagyi a afirmat că îl va sprijini pentru a realiza „un stat federalizat român”.

Aceste afirmații contravin principiului fundamental de stat unitar, iar faptul că domnul Iohannis și-a manifestat satisfacția pentru colaborarea cu cei doi extremiști maghiari este în contradicție totală cu prerogativele prezidențiale privind garantarea unității și integrității teritoriului național.

Susținătorii lui Klaus Iohannis, domnul László Tőkés și Zsolt Szilagyi au exprimat numeroase declarații anti-naționale, dintre care trebuie amintită cererea adresată premierului Ungariei, Viktor Orban pentru a construi „un sistem de cooperare națioanală”, astfel încât să ofere „protectorat Transilvaniei”, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA