Propunerea de lege privind alegerea primarilor în două tururi, RAPORT FAVORABIL în Senat

0
397

stampile vot

Propunerea legislativă a PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit, marți, un raport favorabil din partea senatorilor juriști.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a susținut că în favoarea unui raport de admitere a inițiativei legislative s-au exprimat șase membri ai Comisiei, trei voturi fiind “împotrivă”.
A fost un raport favorabil cu șase voturi ‘pentru’ și trei voturi contra. Prima Cameră este Senatul. Vom trimite (raportul — n.r.) la plen. Eu sper să treacă și la plen, pentru că este ceea ce întotdeauna am spus și am susținut — cea mai bună formă de reprezentativitate sau cea mai mare reprezentativitate o pot avea primarii și președinții de CJ atunci când sunt aleși de majoritatea cetățenilor“, a declarat Cătălin Boboc la finalul ședinței Comisiei juridice.
Propunerea de lege prevede modificarea articolului 101 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripție, se organizează un al doilea tur de scrutin“, stipulează articolul 101 modificat (alin. 1-3).

Articolul 101 prevede, totodată, că și în caz de balotaj între mai mulți candidați la funcția de primar se organizează un al doilea tur de scrutin. Cel de-al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.
La al doilea tur de scrutin participă numai candidații clasați pe primele două locuri, respectiv candidații aflați în situație de balotaj. (…) În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate“, se mai arată în propunerea de lege a PNL.
Citeste mai mult pe RTV.NET