22.5 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

Proiect de lege: Concedierea funcţionarului public, interzisă dacă mai are trei ani până la pensie

Piata Revolutiei, primarie, prefectura, consiliu judetean (2)

Un proiect de lege depus în această săptămână la Senat de parlamentari din PSD, UNPR, PNL şi ALDE prevede că nu pot fi reduse posturile funcţionarilor publici dacă aceştia îndeplinesc anumite condiţii, şi anume mai au trei ani până la pensie, au vechime în muncă de cel puţin zece ani şi au obţinut la evaluarea profesională, în ultimii cinci ani, calificativul „foarte bine”.

„În caz de disponibilizare, în urma reorganizării autorităţilor şi instituţiilor publice, funcţionarii publici care se apropie de vârsta de pensionare rămân, după o viaţă de muncă, până la pensionare, fără un venit care să le asigure nivelul minim de trai. Ştim, de asemenea, că după vârsta de 55 de ani pe aceşti cetăţeni nu îi mai angajează niciun operator economic”, se precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă.

Proiectul prevede completarea articolului 100 din Legea 188/1990 privind Statutul Funcţionarului public, prin introducerea unui nou alineat. Potrivit iniţiativei legislative, nu pot fi reduse posturile ocupate de funcţionarii publici care îndeplinesc, cumulativ, trei condiţii: mai au maximum trei ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare, au o vechime totală de cel puţin zece ani de activitate în oricare autoritate sau instituţie publică şi au obţinut, la evaluarea performanţelor profesionale, în ultimii cinci ani, calificativ „foarte bine“.

Proiectul de lege este semnată de deputaţi de la mai multe partide: Luminiţa Pachel Adam – UNPR, Florică Ică Calotă – independent, Ion Melinte –  PSD, Ioan Munteanu – PSD, Aurel Niculae – UNPR, Nini Săpunaru – PNL şi Sorin Teju – PNL. În prezent, propuenrea legislativă a fost depus la Senat ăn calitaten de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor urmând să fie forul decizional.
Citeste mai mult pe Adevarul.ro 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA