-1.7 C
Botoșani
luni, 6 februarie 2023

POMÂRLA. Proiect de apă-canalizare aprobat după 7 ani. „Va fi apă în zonele aglomerate ale comunei”

Pomarla, bazin apa

Autorităţile locale din comuna Pomârla se luptă de şapte ani să obţină finanţarea necesară pentru un proiect de apă-canalizare şi abia acum s-a reuşit. În aproximativ trei ani, locuitorii comunei Pomârla vor beneficia de un sistem de alimentare cu apă şi de o reţea de canalizare.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, a început demersurile pentru a obţine această finanţare, încă din 2010 dar cea mai mare problemă o reprezenta sursa de apă. Problema a fost rezolvată prin construirea unor fântâni de mare adâncime iar de anul viitor vor fi realizate reţelele de apă şi canalizare.

pomarla, dumitru chelariu apa“Din 2010 încerc să construiesc acest proiect. În judeţul Botoşani avem mari probleme cu sursele de apă. Fiecare a fost nevoit să caute soluţii. Am început cu un proiect transfrontalier şi am reuşit să realizăm un puţ de mare adâncime. A trebuit să studiem acea sursă, să facem analizele, să măsurăm debitul în perioade diferite pentru a vedea dacă face faţă. Am reuşit ca dintr-un număr de şase puţuri să putem asigura o capacitate de 350 de tone de apă. Proiectul este în valoare de 2,5 milioane de euro şi constă în 13 kilometri de apă şi canalizare, staţie de epurare, înmagazinare. Va fi apă şi canalizare în zonele aglomerate ale comunei. În această perioadă încercăm să luăm acel avans şi sperăm ca în luna octombrie să avem în buget jumătate din sumă. Sunt trei ani în care suntem oblicaţi să implementăm acest proiect. Bani vom avea. Este un lucru extraordinar”, ne-a spus Dumitru Chelariu.

Deşi sunt foarte multe comune din judeţul Botoşani care se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte apa, doar Pomârla a obţinut finanţarea în această sesiune.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomarla (3)„În această sesiune, pe măsura 7.2, noul PNDR, a intrat doar proiectul de la Pomârla. Şi nu din neştiinţa primarilor. Mai sunt trei comune care aşteaptă dar au puţine şanse. Mă refer la Văculeşti, Vlăsineşti, Prăjeni. Restul colegilor primari au depus pe PNDL dar ei abia acum îşi construiesc proiectele. Asta înseamnă cheltuieli din bani proprii pentru studiu de fezabilitate, toate avize. A fost selectat un număr foarte mare de proiecte dar până la această dată nu ştiu dacă jumătate dintre aceste localităţi şi-au depus aceste documentaţii. Cred că 30-40% nu vor reuşi să le depună. Termenul este 30 octombrie. Nu vor putea să depună la timp din lipsa banilor. Aceste studii şi avize înseamnă câteva sute de mii de lei vechi şi pot ajunge la peste un miliard“, a adăugat primarul comunei Pomârla.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA