News Caz unic în învăţământul botoşănean. Soţia unui preot din judeţul Botoşani s-a titularizat şi a predat timp de patru ani Limba franceză la Liceul Anastasie Başotă din Pomârla, în baza unei adeverinţe şi a unei diplome de licenţă, ambele false. Acum, „profesoara” este cercetată pentru fals şi uz de fals.
Femeia ar fi predat mulţi ani la liceul din Pomârla dacă nu apărea o prevedere prin care toate informaţiile trebuie introduse într-o bază de date. În acel moment s-a constatat că seria şi numărul de pe diploma ei de licenţă apar şi pe o altă diplomă care aparţine unei profesoare de la Liceul Anastasie Başotă din Pomârla. Teodora Oblezniuc, directorul adjunct al liceului din Pomârla susţine că „profesoara” a intrat în concediu medial imediat după ce s-a descoperit falsul iar la începutul acestui an a demisionat.
„Este titulară din 2009. Falsul a fost descoperit datorită unei baze de date solicitate de ARACIP. Ne-au cerut să introducem foarte ulte documente pe platformă. În momentul în care s-a introdus cererea şi numărul de înregistrare a diplomei, coincidea cu încă un număr. În acel moment s-a depistat de către Comisia de Calitate. A fost o colegă foarte bună, nu ne-a ridicat probleme. După ce s-a descoperit, am anunţat inspectoratului. Ea a intrat în concediu medical după care şi-a dat demisia”, a precizat Teodora Oblezniuc, director adjunct al Liceului Anastasie Başotă.
CAZ FĂRĂ PRECEDENT
Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani spun este un caz fără precedent şi că au informat poliţia imediat după ce au descoperit falsul. În funcţie de rezultatul anchetei, este posibil să traşi la răspundere şi cei care lucrau în 2009 în IŞJ Botoşani.
„În urma unor verificări efectuate cu ocazia introducerii în baza de date computerizate a tuturor informaţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean a constatat o anomalie fără precedent în învăţământul botoşănănean. Două diplome de licenţă aveau aceleaşi date de identificare. Având în vedere suspiciunea de fals şi uz de fals care planează în această speţă, Inspectoratul Şcolar Judeţean a înaintat organelor competente soluţionarea problemelor. Persoana bănuită în acest caz nu mai face faţă din corpul profesoral botoşănean. Ea şi-a dat demisia. Nu putem demara o anchetă internă până când nu avem răspunsul de la organele abilitate”, a declarat Mihaela Huncă, inspector şcolar general IŞJ Botoşani.
FALS ŞI UZ DE FALS
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Botoşani spun că s-a declanşat o anchetă şi că „profesoara” este cercetată pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Ea riscă o pedapsă cuprinsă între trei luni şi trei ani de închisoare.
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani a demarat o anchetă. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals”, a spus Gabriel Miron, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani.