17.3 C
Botoșani
marți, 27 septembrie 2022

Problema transportului cetățenilor din Cătămărăști Deal rămâne nerezolvată: „Am discutat cu sute de oameni și vom ieși în stradă”

La începutul acestei săptămâni a apărut o problemă în ceea ce privește transportul persoanelor din Cătămărăști Deal în municipiul Botoșani. În urma unei amenzi primite, conducerea societății Microbuzul a decis ca mijloacele de transport să nu mai circule pe teritoriul localității Cătămărăști Deal ci să se oprească la ieșirea din municipiul Botoșani.

Oamenii din Cătămărăști Deal s-au revoltat și au cerut explicații reprezentanților primăriei comunei Mihai Eminescu chiar dacă alte instituții au atribuții în ceea ce privește transportul persoanelor. În satul Cătămărăști Deal sunt peste 3000 de locuitori din care aproximativ 1000 circulă cu maxi-taxi. În plus, mai sunt cetățeni din municipiul Botoșani care lucrează la firmelor de pe raza localității Cătămărăști Deal și care folosesc acest mijloc de transport.

„Mulți nu fac diferența între transport municipal și transport intrajudețean. Licențele de transport nu sunt eliberate de Primăria comunei Mihai Eminescu. Noi am dat o hotărâre de Consiliu Local prin care am permis societății Microbuzul să întoarcă la capătul satului Cătămărăști Deal și să preia gratuit cetățenii din satul Cătămărăști Deal. Avem adrese făcute de primărie către Consiliul Județean și Prefectură. În urma discuțiilor cu domnul Birta, am primit asigurarea că în cel mai scurt timp se vor rezolva aceste probleme. Dacă nu rezolv această problemă într-o săptămână, am discutat cu sute de oameni și vom ieși în stradă. Vom protesta în fața Prefecturii și Consiliului Județean. Am avut o discuție și cu cei doi transportatori”, a spus Verginel Gireadă.

În momentul de față, mijloacele de transport ale societății Microbuzul nu pot circula pe teritoriul localității Cătămărăști Deal. În același timp, microbuzele firmei Miss Andreea, care are licență de transport pe teritoriul comunei Mihai Eminescu, nu au dreptul de a opri în stațiile din municipiul Botoșani.

„Cum poți lua un copil din Cătămărăști și să-l duci la autogara Pris Com, în condițiile în care el învață la Liceul Textil? O persoană lucrează la Electrocontact sau la orice altă firmă… Noi sechestrăm o persoană într-un microbuz. Să se gândească că pe 9 septembrie încep copiii școala”, a mai spus Gireadă.

„Este treaba autorităților să găsească soluția potrivită”

Dumitru Balan, patronul societății Microbuzul, spune că a existat o înțelegere cu firma Miss Andreea, că toate instituțiile cu atribuții în transport au fost informate și că timp de vreo cinci ani nu a fost nicio problemă.

„Zona Cătămărăști Deal este o extindere a municipiului Botoșani. În schimb, aparține de UAT Mihai Eminescu. Eu am ajuns la o înțelegere cu operatorul de transport Miss Andreea. Eu îl las să ia călători din municipiul Botoșani iar eu să duc călătorii din municipiul Botoșani în Cătămărăști Deal. Pentru că autoritățile nu au fost de acord și mi-au dat o amendă de 6000 lei, am hotărât să nu mai circul pe zona Cătămărăști Deal. Este treaba autorităților să găsească soluția potrivită. De acum, nici cei de la firma Miss Andreea nu vor mai avea voie să oprească în stațiile din oraș. În proporție de 80-90% din salariații firmelor din Cătămărăști Deal, sunt din Botoșani. Majoritatea elevilor din Cătămărăști Deal învață în Botoșani. Trebuie aduși și trebuie duși. Eu îi duceam cu același preț al biletelor chiar dacă avem niște cheltuieli suplimentare”, a spus Dumitru Balan care a mai precizat că un cetățean din Cătămărăști care vrea să ajungă în zona Tribunalului trebuie să cumpere două bilete.

„Acești călători nu au cu ce merge. Eu îi las la fabrica de mobilă. Ei cu ce merg mai departe? Cei din Cătămărăști Deal, cu ce ar putea să vină la Carrefour, la liceul Economic, Eletrocontact, la Spitalul Județean. Firma Miss Andreea trebuie să meargă pe Calea Națională și conform legii nu poate opri decât în autogara Pris-Com. În situația de față, cei din Cătămărăști ar trebuie să folosească două mijloace de transport. Eu am ajuns la o înțelegere cu celălalt operator de transport și era pace și liniște. În urma unei reclamații a unui șantajist s-a creat această problemă. Ce va fi când plouă, când ninge, când trebuie să meargă copiii la școală? Autoritățile trebuie să găsească o soluție”, a mai spus Dumitru Balan.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA